Autoritățile pot ajuta prin legislație fumătorii care vor să renunțe la acest obicei

Data actualizării: Data publicării:
WhatsApp Image 2023-12-04 at 11.38.39 Articol susținut de BAT

Decizia renunțării la fumat este dificilă, iar cei care nu reușesc să se lase din prima sau nu vor să renunțe complet caută alternative. Însă, în unele state din lume, autoritățile nu au o legislație pusă la punct care să permită comercializarea dispozitivelor cu nicotină. Companiile care produc dispozitive cu risc redus cum sunt țigările electronice, produsele care încălzesc tutunul sau produse cu nicotină pentru uz oral spun că lipsa legislației adecvate poate duce la probleme serioase, în special la contrabandă.

Mark Forster, manager senior pentru afaceri de reglementare, BAT

“Cum văd eu viitorul cu aceste politici restrictive? Viitorul pe care vreau să-l văd, la care sper, e unul în care fumătorii au oportunități. Dacă sunt restricții și dacă nu suntem deschiși, va fi o stagnare în rândul celor care renunță la fumat, o să vedeți reguli greu de respectat pentru fumători, țigări electronice pe piața neagră.”
Suedia este una dintre primele țări care au reglementat accesul populației la produsele alternative fumatului tradițional. Rezultatele nu au încetat să apară. Bolile asociate fumatului sunt mai puțin frecvente, în timp ce numărul celor care au acest viciu este cel mai mic din Europa.

Sarah Baxter, șefa departamentului de cercetare analitică și preclinică, BAT

“Ce avem din experiența suedeză este o perioadă mai lungă de când oamenii au adoptat aceste produse și trebuie să vă imaginați că dezvoltarea mai multor boli poate dura 5, 10, 15, 20 de ani. Cele mai bune date pe care le avem din Suedia vin din timpul foarte bun de a adopta aceste produse.

Sunt foarte entuziasmată să văd că, pe măsură ce avem aceste tendințe continue de adoptare a produselor, precum și continuarea scăderii incidenței fumatului, vom avea mai multe date.”

La polul opus se află țări ca Australia, unde dispozitivele care încălzesc tutunul sunt permise doar în anumite condiții.

Martina Branconi, manager senior pentru afaceri de regelementare, BAT

“ Cazul Australiei este foarte convingător. Acolo sunt modele de prescripție foarte stricte pentru produsele de vapat. Acestea pot fi obținute doar de la doctor, dar există deja un milion de țigări electronice, cele mai multe dintre ele fiind obținute ilegal.”

Mark Forster, manager senior pentru afaceri de regelementare, BAT

“Vrem să arătăm dovezile pe care le avem pentru a demonstra că aceste produse au un loc în magazine și pentru oportunitatea pe care o oferă fumătorilor, șansa de a face trecerea rapidă la produsele alternative.”

Specialiștii din domeniu spun că autoritățile ar putea comanda propriile studii sau ar putea să se uite la rezultatele deja existente pentru a crea o legislație utilă fumătorilor care vor să renunțe la viciu sau să treacă la alternative cu risc redus.

Clive Bates, expert politici publice / Director Counterfactual

“Ce se va întâmpla ulterior nu va depinde doar de produs sau de consumatori, dar și de cadrul legislativ, fiscal, taxe și, sincer, ceea ce oamenii vor spune despre asta. Dacă oamenii vor spune că nu este o diminuare a riscului sau guvernele nu vor promova această idee, fumătorii nu vor face trecerea pentru că vor fi confuzi sau nu vor vedea beneficiile. Nu este doar o problemă pentru producători și consumatori, este a tututor celor implicați pentru a determina comportamentul sau urmările.
Problema este că oamenii interpretează greșit știința și nu sunt atât de atenți când văd datele. Dar mesajul cheie este că aceste produse sunt mai puțin riscante decât fumatul și de asemenea sunt utile și pentru cei care vor să se lase.”

Potrivit celor mai recente date furnizate de Nanny State Index 2023, România este pe locul 4 în ceea ce privește restricțiile în domeniul tutunului și pe locul 3 în Uniunea Europeană în privința legislației. Țara noastră are, de asemenea, cel mai ridicat nivel al taxării produselor din tutun, raportat la veniturile populației și la puterea de cumpărare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri