AVERTISMENT PE PROSPECTE. Un triunghi negru va semnala medicamentele riscante

Data publicării:
08032013 20prospecte-53739

Niciun medicament nu poate fi vândut în farmacii fără prospectul corespunzător. Sunt însă zeci de pagini de informaţii, sfaturi şi chiar avertismente. Aceste adevărate ghiduri medicale vor fi acum schimbate.

Pe prospect va apărea un triunghi negru, cu vârful în jos, care are un rol bine stabilit - va atrage atenţia atât pacienţilor, cât şi medicilor că respectivul tratament se află încă sub supravegherea autorităţilor.

„Înseamnă că medicamentul respectiv este inclus într-o listă de medicamente supusă unei montorizări suplimentare în ceea ce privește siguranța medicamentului respectiv”, explică Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Comisia Europeană, cea care a luat această decizie, a avut în vedere mai multe simboluri prin care să îi avertizeze pe pacienţi - o lupă, o pereche de ochelari sau un semn al exclamării.

Până la urmă s-a decis să se aplice acest triunghi negru pentru trei categorii de medicamente: cele care au nevoie de studii suplimentare privind siguranţa, cele care au o substanţă activă nouă şi au primit autorizare după 1 ianuarie 2011, dar şi vaccinurile aprobate după aceeaşi dată.

O schimbare benefică

Specialiştii spun că această schimbare va fi benefică pentru pacienţi, chiar dacă un astfel de simbol ar putea crea iniţial teamă la administrarea acestor tratamente.

„Cea mai bună modalitate de protejare față de riscurile pe care le presupune administrarea unui medicament este ca acel medicament să se administreze la recomandarea medicului”, spune profesorul de farmacologie Ion Fulga.

Noile prospecte vor apărea pe piaţă din luna septembrie. Prin aplicarea triunghiului negru, specialiştii care se ocupă de siguranţa medicamentelor speră să-i încurajeze pe medici să raporteze mai des efectele adverse ale medicamentelor, astfel încât tratamentele să devină mai sigure pentru pacienţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri