Când în loc de Moș Crăciun, pe geam intră... sacul cu lemne. Orașul din România care de 10 ani nu mai are încălzire centralizată

Data actualizării: Data publicării:
sac cu lemne pe geam

Un deceniu de promisiuni ar trebui să țină de cald pentru mii de locuitori ai orașului Calafat. Din 2009, oamenii nu mai au încălzire centralizată. Autoritățile s-au întrecut în promisiuni mai mult sau mai puțin fanteziste, pe care oamenii oricum nu le mai cred. În aceste condiţii, oamenii luptă cu frigul cum pot: unii și-au montat centrale și scripeți cu care urcă lemnele la etaj, alții și-au îngustat ferestrele. Pentru cei mai mulți, însă, fiecare iarnă este un calvar.

Puțuri forate la mari adâncimi pentru a scoate la suprafață ape termale și magistrală de gaze adusă în oraș. Locuitorii Calafatului le-au auzit pe toate. În timp ce autoritățile se întrec în promisiuni, oamenii înfruntă realitatea.

Marin Scrieciu are 71 de ani. Până acum trei ani, și-a încălzit apartamentul de la etajul 4 cu o sobă pe lemne. Nu făcea față, așa că, ajutat de cei trei copii plecați în Spania, și-a montat o centrală pe lemne. Și un scripete electric, ca să urce sacii. Despre vorbele primarilor, omul nici nu mai vrea să audă.

„Niciodată! Până m-oi duce colo, în pământ, nu mai cred nimic”, spune bărbatul.

Într-un alt cartier l-am găsit pe un localnic descărcând dintr-o dubă o centrală pe peleți. A muncit 4 luni în Anglia, ne povestește omul, ca să își permită investiția. Vorbește cu mâhnire despre fosta termocentrală, la care a lucrat până aproape de închidere, despre care spune că a fost un jaf la drumul mare: „Pe față! Pe față! Decât să retehnologizeze, au preferat să desființeze. Să vândă la fier vechi”, spune Claudiu Ruican.

copii cara lemne
Copii care cară lemne până la etajul 4 al blocului, ca să aibă cu ce se încălzi

În blocul vecin, doi copii cară lemne cu un coș și câteva plase de rafie.

- Unde le cărați?

- Sus, la etaj.

- La ce etaj?

- La 4.

- La 4? Așa le cărați de fiecare dată?

- Da!

În spatele blocului, mama le încarcă un nou transport, iar un bătrân sparge câteva trunchiuri.

- Bună ziua. Ce faceți?

- Sparg lemne! (...)

- Așa vă chinuiți de aproape 10 ani?

- Da.

- Credeți că se mai schimbă ceva?

- Eh!

„Intenţionăm ca în anul 2019, (...) să facem un proiect în aşa fel încât să putem beneficia de această apă termală. Ar fi uşor să se facă distribuţia pentru că deja există canalele şi conductele prin oraş” - asta declara, în ianuarie 2019, Lucian Ciobanu, primarul din Calafat.

Am încercat să aflăm și noi în ce stadiu este proiectul cu încălzirea orașului cu ape termale, promis de primar iarna trecută. Purtătorul de cuvânt al instituției nu a dorit să comenteze. Iar edilul nu a fost nici el disponibil: „Abonatul nu răspunde”...

În Calafat există 3.200 de locuințe la bloc, cele mai multe încălzite cu sobe sau centrale pe lemne.

Reporter: Cristina Oprea

Operator: Adrian Niță

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri