Carte electronică de identitate chiar de la naştere. Proiect: E mai uşor să arăţi un act de identitate decât certificatul de naştere

Data publicării:
Using Dummies Could Reduce Cot Death Risk
FOTO: Getty Images

Cartea electronică de identitate poate fi eliberată chiar de la naştere, potrivit proiectului de ordonanţă privind modificările aduse actelor de identitate ale cetăţenilor români.

"Opțional, se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 12 ani, la solicitarea unuia dintre părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.”, potrivit unui articol nou introdus în legislaţie.

De la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărții electronice de identitate, aceasta se eliberează cu valabilitate de 3 ani, pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 ani, se mai arată în document.

Minorii cu vârsta mai mică de 12 ani, nu există obligaţia furnizării impresiunilor papilare.

Reglementarea posibilității de eliberare a cărții electronice de identitate de la naștere (prin excepție de la regula eliberării actului de identitate începând cu vârsta de 12 ani), are în vedere simplificarea procedurilor pentru exercitarea dreptului la liberă circulație în spațiul UE.

Astfel, opțional, numai la solicitarea părinților/reprezentanților legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

„Posibilitatea oferită părinților, de a solicita eliberarea unui act de identitate pentru minorul având vârsta sub 12 ani, nu contravine drepturilor fundamentale conferite de Constituția României, republicată, și se circumscrie prevederilor Codului civil referitoare la exercitarea autorității părintești.

În plus, trebuie precizat faptul că, în prezent, singurul document de identificare al minorului sub 14 ani este certificatul de naștere (însoțit de actul de identitate al unuia dintre părinți), realizat pe suport de hârtie, predispus ușor uzurii/ deteriorării.

În context, considerăm că, în relația cu autoritățile, cetățeanului îi este mai facil să prezinte un act de identitate al copilului, decât certificatul de naștere”, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri