Ce spun oamenii de rând despre protestele magistraților

Data actualizării: Data publicării:
protest magistrati

Protestele magistraţilor s-au extins în nicio săptămână în mai bine de jumătate de ţară. Judecători şi procurori, din instanţe şi parchete, din 24 de judeţe, cer Guvernului să abroge celebra ordonanţă care modifică legile Justiţiei. De astăzi, s-a alăturat protestului şi Tribunalul Bucureşti.

Treptele celei mai mari instanţe din ţară, Tribunalul Bucureşti, altădată un adevărat furnicar, acum sunt aproape pustii. Judecătorii de aici s-au alăturat protestului declanşat împotriva ordonanţei care modifică Legile Justiţiei.

- Am văzut.

- Ce scria acolo?

- Suspendat.

- Cum vă afectează pe dumneavoastră faptul că ei îşi suspendă activitatea?

- Într-un fel le dau dreptate.

Până pe 8 martie, la Tribunalul Bucureşti nu vor fi judecate decât urgenţele. Cu toate astea, oamenii le sunt alături judecătorilor, care în unele cazuri au făcut excepţii.

- Noi ne-am judecat.

- Ştiaţi că sunt în protest?

- Nu ştiam, am aflat.

- Şi cum i-aţi convins, ce le-aţi spus?

- Nu trebuie să-i conving, pur şi simplu e vorba de bunăvoinţa judecătorilor.

- Dar ce cauză aţi avut?

- Un litigiu civil care nu era urgenţă.

Situaţie similară şi la Tribunalul Dolj, altă instanţă care de astăzi şi-a suspendat activitatea.

- Credeţi că fac bine?

- Fac bine!

- Înţeleg demersul şi aş putea spune chiar că felicit oamenii din dreptul românesc că fac asta, pentru că se merge prea departe cu ce înseamnă obstrucţionarea procesului de justiţie.

Protestele magistraţilor au început în urmă cu şase zile. Parchetul Judecătoriei Constanţa a dat startul.

Se încearcă politizarea numirilor la vrâful Ministerului Public. Îmi pun întrebarea: care a fost logica, urgența și necesitatea adoptării unei astfel de modifăcări”, a spus Viorel Teliceanu, prim-procuror.

De atunci, peste 80 de instanţe şi parchete din 24 de judeţe s-au alăturat protestului. Judecători şi procurori deopotrivă s-au aliat şi promit să nu dea înapoi împotriva ordonanţei, despre care spun că le pune în pericol independenţa.

Unii şi-au suspendat activitatea, precum DIICOT, alţii au început să poarte, în semn de solidaritate, banderole albe la braţ sau să posteze pe site-ul instituţiei, aşa cum este cazul DNA, mesaje de protest.

Luăm în calcul forme de protest care vor fi necesare pentru a atinge scopurile”, a spus Romulus Varga, procuror.

Vineri, la ora 12.00, magistraţii din mai multe instanţe şi parchete vor ieşi din nou în faţa sediilor pentru a cere abrogarea ordonanţei de urgenţă.

Citește și

Preşedintele Judecătoriei Târgu Mureş: Faptul că mediul universitar ne susţine demersurile demonstrează caracterul legitim al protestului

Kovesi, în țară: Este un vot pentru procurorii și judecătorii care lucrează sub presiune. Sunt alături de ei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri