Ce variante de despăgubire a pasagerilor se discută pentru zborurile anulate. Drepturile călătorilor

Data publicării:
Un avion decolează de pe aeroportul din Frankfurt
FOTO: Guliver/ Getty Images

Pasagerii ale căror zboruri au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus trebuie despăgubiți, conform directivelor europene în materie. Companiile aeriene, aflate într-o evidentă criză de bani, caută soluții pentru a-și putea continua afacerea. Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, a detaliat la Digi24 care sunt variantele discutate de despăgubire a pasagerilor pentru zborurile anulate.

Varianta cea mai directă, dar și cel mai greu de pus în aplicare, este rambursarea banilor pe biletele cumpărate. Adina Vălean afirmă că transportatorii aerieni sunt într-o mare criză de lichidități, pentru că principala lor sursă de bani vine din biletele vândute, adică exact ceea ce nu se mai întâmplă de câteva luni.

O altă variantă a companiilor este să ofere vouchere în locul banilor. Acest lucru însă se poate face doar cu acceptul pasagerilor, compania aeriană nu poate obliga un pasager să accepte un voucher, a întărit Adina Vălean.

Ea spune că transportatorii fac presiuni pentru despăgubirea cu vouchere, dar și aici trebuie stabilite niște reguli.

„Sigur, aceste vouchere pot fi făcute mai atractive. În unele țări voucherele sunt garantate de stat, ceea ce oferă o garanție că acel voucher va fi primit”, a oferit comisarul european o posibilă soluție de protejare a pasagerilor.

Un alt aspect care va trebuie clarificat este ca voucherul să acopere același serviciu ca biletul pe care îl înlocuiește, adică dacă biletul a fost achiziționat pentru o anumită categorie de zbor, voucherul să asigure aceleași condiții, nu unele de calitate inferioară.

„Una este ca voucherul să acopere un preț și alta ca voucherul să acopere un serviciu”, a explicat Adina Vălean.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a anunțat că distanțarea socială în aeroporturi și avioane este una dintre măsurile care se vor păstra în vederea reluării transportului aerian pentru călători. Comisia Europeană va elabora o serie de ghiduri în acest sens. Adina Vălean nu a putut preciza însă când vor fi posibile din nou călătoriile de plăcere în Europa.

Companiile aeriene vor avea venituri mai mici cu 314 miliarde de dolari în 2020 față de 2019, în contextul crizei provocate de COVID-19. Aceasta reprezintă o scădere de 55% față de anul precedent, potrivit ultimei analize a Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA).

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri