CTP: Se poate produce acum o mutație în conștiința colectivă la fel de periculoasă cum e coronavirusul

Data actualizării: Data publicării:
ctp atentionare cu degetul
Cristian Tudor Popescu, la Digi24 Foto: captură TV

Problema noastră acum sunt oamenii, nu virusul, spune gazetarul Cristian Tudor Popescu. El crede că există tendința ca în planul conștiinței publice să se producă o mutație periculoasă în ceea ce privește atitudinea față de diasporă și față de societatea deschisă. Din păcate, vom vedea, ca la o tomografie națională, pe măsură ce va crește presiunea epidemiei, se vor vedea bubele - care nu sunt de la coronavirus - ale societății noastre. Vor fi din ce în ce mai vizibile și multe din ele o să crape”, a comentat gazetarul, vineri seară, în emisiunea „Cap limpede” de la Digi24.

„S-a întâmplat ceva acum, în planul conștiinței publice și al subconștientului public, care poate fi la fel de periculos cum e coronavirusul: atitudinea față de diasporă, atitudinea față de societatea deschisă. Sunt mulți, în special cei în vârstă, cei care au prins perioada Ceaușescu, care își spun acum unii altora și le spun și celor tineri: Păi, așa ceva nu se întâmpla, domnule, pe vremea lui Ceaușescu! Se uită cu mare admirație cum s-a rezolvat în China - a venit partidul acolo și i-a umflat pe ăia de pe străzi! I-a băgat în case, cu metode dintr-astea de dictatură militară, și uite, domnule, că s-a rezolvat!” - atrage atenția gazetarul.

„Pe vremea lui Ceaușescu nu veneau 40.000 de români din Italia, că nu plecau acolo și nu mișca nimeni pe vremea aceea”, reamintește CTP. „Mama mea și tatăl meu au trăit o viață fără să iasă din România. Și au trăit! Și sunt mulți care, acum, gândesc așa”, a adăugat gazetarul.

El spune că există pericolul alimentării unor curente naționaliste și extremiste și a amintit de discursul pe care îl avea, nu demult, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea: 

„Dacă era Dragnea acum cu pâinea și cuțitul în mână, am fi auzit acum că virusul ăsta...Ați văzut, domnule, ce ne vine de-afară, din străinătate? Ați văzut ce ne-au adus nenorociții ăștia din diaspora? Ei au adus virusul! Că dacă erau granițele închise, ca pe vremea lui Ceaușescu, nu intra așa și pleca oricine cum vrea și când vrea! Nu, domnule, atunci era ordine! Erau granițele închise, trăgeau grănicerii în tine, ăsta care voiai să ieși din țară, că stăteau cu armele spre interior, nu spre exterior. Era bine, domnule! Nu mai venea coronavirusul!” - a comentat Cristian Tudor Popescu.

Deci, conchide gazetarul, „se poate produce o mutație acum, în conștiința colectivă, în legătură cu binele societății deschise”.

În opinia sa, se poate opri această mutație, dar depinde de cei care nu sunt marcați de perioada ceaușistă în clipa de față, depinde dacă ei vor reuși să contrabalanseze asta prin atitudinea lor.

„Am văzut înjurături la adresa diasporei”

„Am văzut deja înjurături la adresa diasporei, că ei sunt cei care ne-au provocat problemele. Ce să facă? S-au dus acasă! Nu poți să-i acuzi pe oamenii ăștia. Sigur că ar fi fost mai bine să rămână acolo, dar unii nu mai aveau la ce - unii au fost dați afară, nu mai aveau ce să muncească, cu ce să trăiască acolo, ăștia ce să facă? Se întorc aici. N-ai ce să le spui”, subliniază gazetarul. „Sigur că și eu am spus că ar fi bine să mai rămână pe acolo, a spus și președintele, și premierul, să rămână unde sunt. Dar problema e să și poată. N-ai cum să-i învinuiești pe oamenii ăștia că s-au întors în țară”, a continuat el.

De ce epidemia se va extinde, deși ar putea fi rezolvată într-o lună

Gazetarul crede că adevărata problemă în rezolvarea crizei generate de coronavirus sunt oamenii și lipsurile materiale, dar mai ales de educație ale societății românești.

„Dacă ar fi respectate toate aceste cerințe (regulile indicate de autorități - n.r.) de fiecare cetățean, am termina povestea asta cu coronavirusul în trei săptămâni, o lună de zile! Într-o lună de zile s-ar termina, dacă oamenii chiar așa ar face - ar respecta un metru la coadă, să nu te apropii de celălalt, spălatul mâinilor, protecția cu mască - și ar avea de unde să ia mască și ar avea de unde să ia dezinfectant, deci dacă lucrurile ar merge perfect din punctul ăsta de vedere, s-ar rezolva”, spune Cristian Tudor Popescu.

El este însă convins că, de fapt, epidemia „se va lăți în continuare” și a explicat de ce: „Pentru că avem astfel de ticăloși iresponsabili care mint - și unii cu funcții mari -, care ascund, cum e cel de la Gerota, care a fost ofițer de poliție! Cu un asemenea trecut, să te apuci să faci asta! Vor exista astfel de inși. Sau fata aceea, la Hunedoara, care a infectat un spital, a blocat un spital întreg!” - a exemplificat CTP.

Problema noastră acum sunt oamenii, nu virusul! Virusul ăsta poate fi învins destul de repede. Din păcate, vom vedea, aici o să se vadă ca la o tomografie națională, pe măsură ce va crește presiunea epidemiei, se vor vedea bubele - care nu sunt de la coronavirus - ale societății noastre. Vor fi din ce în ce mai vizibile și multe din ele o să crape” - a conchis gazetarul.

Editor: Luana Păvălucă

Partenerii noștri