Cum evităm certurile la masa de Crăciun. Ce cuvânt trebuie evitat în discuțiile despre COVID și politică

Data actualizării: Data publicării:
o mama isi cearta fiica, de craciun
Pandemia și politica pot fi subiecte de ceartă în familie, la masa de Crăciun. Foto: GettyImages

Criza sanitară şi politica sunt principalele subiecte de discuţie la acest final de an. Aşteptăm venirea în România a vaccinului COVID, începerea vaccinării, dar şi instalarea unui nou guvern. Discuţiile contradictorii pe tema necesităţii vaccinării, a respectării restricţiilor sau opţiunile politice diferite pot tensiona discuţiile chiar şi în jurul mesei de Crăciun, în familie. Laura Dragomir, specialistă în comunicare, a explicat cum să evităm aceste situații.

„Ca să avem o conversație sănătoasă, nu doar în acest context, dar cu atât mai mult în contextul sărbătorilor, să ne amintim de sfatul lui Henry Higgins din My Fair Lady, care spune: limitează-te la vreme și la sănătate. Doar că acum, cu schimbările climatice, cu cele politice, cu pandemia, cu vaccinarea, nici aceste subiecte pare că nu mai sunt sigure și aproape orice conversație poate degenera în ceartă, iar oamenii nu mai vorbesc unii cu alții, pentru că au convingeri diferite”, a spus Laura Dragomir, specialistă în comunicare.

„Studiile arată că suntem mult mai polarizați și mai divizați decât am fost vreodată în istorie. Compromisul este puțin probabil, deși îl recomand și recomand să ne ascultăm între noi. O conversație necesită echilibru între a vorbi și a asculta, iar competența conversațională este - se pare, în ziua de azi - una dintre cele mai neglijate activități”, a completat ea.

Scurt ghid pentru o conversație reușită de sărbători

Laura Dragomir a adăugat că situația pandemică în care ne aflăm are o mare încărcătură emoțională: „Sunt oameni care poate au pierdut pe cineva drag, poate și-au pierdut locul de muncă, singurătatea sau lipsa interacțiunilor sociale ți-au pus amprenta, așadar Crăciunul și sărbătorile din 2020 sunt diferite de oricare altele din memoria recentă, deci de ce nu am construi și amintiri plăcute?”

„În primul rând să-i ascultăm pe ceilalți, pentru că ascultarea adevărată înseamnă să lăsăm egoul deoparte și câteodată chiar și opiniile personale. simțind această acceptare, celălalt devine mult mai deschis. Să ne amintim că orice persoane pe care o întâlnim știe ceva ce noi nu știm. Să ascultăm și să înțelegem, nu să dăm replica. Un prim pas pentru o conversație reușită este să ascultăm. Ar mai fi să renunțăm la atitudinea de superioritate. Experții sunt plictisitori, ei urăsc orice nu este în concordanță cu convingerile lor. Să abordăm toate conversațiile de la premisa că avem ce învăța de la celălalt. În al treilea rând: să nu pretindem ce simte celălalt, să nu ne comparăm experiențele noastre cu ale lui; experiențele sunt unice. Întrebările sincere primesc răspunsuri interesante - încurajez întrebările care nasc conversații sau se nasc din conversații și să le alungăm pe cele prestabilite. Așa se naște o conversație reală”, a explicat specialista în comunicare.

„Ar mai fi să evităm cuvântul dar - nu sinonimul lui cadou - ci acel cuvânt care șterge, anulează ce am spus pozitiv mai devreme. Să-l înlocuim cu părerea mea este că... și astfel conversația continuă într-o notă constructivă”, a subliniat Laura Dragomir.

„Atenția la cuvinte și la tonul vocii”, a mai atras ea atenția, precizân că trebuie să fim recunoscători față de cei dragi, iar acest lucru trebuie exprimat.

Întrebată cu ce ar trebui să rămânem în minte după acest an, Laura Dragomir a răspuns că „trebuie să fim sincer interesați de ceilalți, să căutăm puncte comune și să scoatem la suprafață vulnerabilitatea - că nu știm tot, că nu deținem adevărul absolut - devenim mult mai interesanți față de ceilalți”.

„Să nu uităm de ce ne întâlnim de sărbători, să nu uităm că pandemia ne-a obligat să stăm departe de oameni, iar acum îi avem în jurul nostru”, a mai arătat ea.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri