Cum se face succesiunea. Moștenirea poate fi împărțită la instanță sau la notar

Data publicării:
succesiune

Succesiunea poate fi deschisă la notar numai în cazul în care toţi moştenitorii cad de acord asupra părţii din avere pe care urmează să o primească fiecare. În acest caz, oricare dintre părţi poate depune o solicitare scrisă la un notar public, solicitare care trebuie să cuprindă datele de identificare ale defunctului, datele de identificare ale bunurilor deţinute de acesta, precum şi cota parte pe care fiecare moştenitor urmează să o primească.

Notarul public stabileşte o dată la care se va dezbate succesiunea şi emite citaţii pentru toate părţile. La data respectivă, se dezbate succesiunea, iar dacă toate părţile sunt de acord cu propunerea notarului, acesta emite în 20 de zile certificate de moştenitor pentru toate părţile implicate. De asemenea, acestea se emit după ce sunt plătite onorariile stabilite de notar.

Dacă moştenitorii nu cad de acord asupra modului în care este împărţită averea sau dacă apar moştenitori care nu sunt recunoscuţi de celelalte părţi, atunci succesiunea se face la instanţa de judecată. Magistratul audiază toate părţile, verifică toate documentele depuse, iar în urma dezbaterilor, emite o hotărâre care, rămasă definitivă, constituie titlu de proprietate pentru fiecare moştenitor recunoscut în instanţă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri