Contribuabilii câștigă pe bandă rulantă procesele cu Fiscul: Una din trei sancțiuni impuse de ANAF, anulate în instanță

Data publicării:
masina a anaf
Una din trei sancțiuni impuse de ANAF și contestate au fost câștigate în instanță, anul trecut.

Avem date exclusive care arată că românii câștigă procese pe bandă rulantă împotriva Fiscului. Mai exact, una din trei sancțiuni impuse de ANAF și contestate au fost câștigate în instanță, anul trecut. Sancțiuni de peste 600 de milioane de lei au fost date incorect.

Contribuabilii câștigă, pe bandă rulantă, procesele cu Fiscul. Numai anul trecut au fost contestații de proape 10 miliarde de lei, iar una din trei a avut câștig de cauză în instanță.

Silvian Trandafir, jurnalist Digi24: Anul trecut, 30% din contestațiile împotriva deciziilor ANAF și Autoritatea vamală au fost câștigate în instanță. Valoarea totală s-a ridicat la aproximativ 600 milioane de lei.

De vină ar fi legislația complicată, care mai mult îi încurcă pe inspectorii fiscali, spun reprezentanții mediului de afaceri.

Sterică Fudulea, Consiliul IMM-urilor: Suntem convinși că nici organul de control nu este susținut în ceea ce înseamă decizia pe care o ia. Deși știe că pierde procesul, că este la limita deciziei pe care trebuie să o ia, preferă să ia o decizie ca asta, astfel încât contribuabilii să dea în judecată și să conteste acea decizie.

Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate: Să câștigi împotriva ANAF trebuie să ai un caz foarte clar. Adică ANAF să fi făcut o greșeală semnificativă de interpretare a legii, a cifrelor. Pentru că în instanță se întâmplă de multe ori ca ANAF să câștige inclusiv prin neprezentare. Senzația este că instanțele sunt foarte critice cu contribuabilul. Deci, 25% este un proces bun.

Dincolo de hibele din legislație, ne lipsește si digitalizarea.

Iancu Guda, realizator „Banii în Mișcare”: Avem o problemă atât pe codul fiscal și pe reglementările care lasă o portiță de interpretare subiectivă, și avem o problemă de calificare și expertiză a oamenilor din ANAF. Putem rezolva reducerea gradului de procese câștigate, pe lângă pregătirea oamenilor, și prin digitalizare. Avem E-factura, autoritățile fiscale pot identifica automat digital zonele de risc.

Încă de anul trecut, Guvernul a impus celor două instituții financiare să iasă mai mult din birouri și să colecteze mai bine. Așa se face că în luna ianuarie ANAF a colectat 37 de miliarde de lei, iar în februarie 30 de miliarde de lei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri