De ce adopțiile durează chiar și ani. Mamă: „Este vorba despre a ajuta. Nu poți spune că dorești să ajuți un copil cu ochi albaștri”

Data publicării:
mana copil
În România sunt adoptați anual aproximativ 1.500 de copii, dar numărul celor care au nevoie de un cămin este de 4 ori mai mare. Foto: Profimedia

În România sunt adoptați anual aproximativ 1.500 de copii, dar numărul celor care au nevoie de un cămin este de 4 ori mai mare. Principala problemă este procedura de adopție, prea complicată. Dar și cerințele celor care vor să devină părinți sunt uneori greu de îndeplinit.

Gabriela Melinte este mama unei fetițe adoptate, acum adolescentă. La cursurile pentru obținerea atestatului a aflat de ce adopțiile durează chiar și ani de zile în anumite situații, deși în tara noastră sunt de 4 ori mai mulți copii care au nevoie de o familie decât părinți care adoptă.

Gabriela Melinte - părinte adoptiv: Mă impresiona ideea de a ajuta, că despre asta e vorba în adopție, de a ajuta pe cineva, nu de a-mi satisface mie o nevoie. Nu poți să spui că îmi doresc să ajut un copil cu ochi albaștri. Că tendința era asta pe fișele doritorilor, părinților care doresc să adopte. Scriu acolo că vor un copil bebeluș, de cele mai multe ori bebeluș, apoi clar numesc să aibă ochi albaștri, să fie blond.

Cei care au avut norocul să aducă rapid în familia lor copilul mult așteptat spun că procesul de adopție se scurtează dacă părinții nu au condiții nefirești legate de caracteristicile copilului.

Ciprian Belciug - părinte adoptiv: Erau povești care spuneau că durează - doi ani, trei ani, un an și ceva. Nu! Totul e în funcție de ce îți dorești. Mi-am dorit un copil, nu mi-am dorit un copil blond, ochi albaștri, o înălțime sau un istoric familial. Am dorit un copil.

Adriana Belciug - părinte adoptiv: Ne-a spus mami și tati din prima, el având 5 ani și 8 luni, deci putea să facă o anumită diferență.

Ciprian Belciug - părinte adoptiv: A fugit din capătul holului, a venit în brațele mele. N-am apucat să mă ridic. M-a strâns în brațe și a zis: eu plec cu tata.

Zeci de părinți adoptivi s-au întâlnit, pentru a împărtăși din experiența lor, la un eveniment organizat la Iași.

Alex Ilie - director executiv ARFO: În România sunt 42.000 de copii care nu sunt acasă nu au cui să spună mama și tata. Din acești 42.000 de copii în jur de 7.000 sunt adoptabili și se adoptă aproximativ în fiecare an în jur de 1.500 de copii la ora actuală.

Specialiștii avertizează că, indiferent de vârstă și particularitățile fizice ale unui copil, provocările sunt aceleași.

Ligia Apăscăriței - psihoterapeut: Crezi că ești cel mai răbdător om de pe fața pământului și îți dai seama când a venit copilul în familia ta că imediat îți apasă niște butoane și atunci ai nevoie să lucrezi cu tine.

În ultimii 10 ani, numărul adopțiilor a crescut în România cu 30%.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri