Rusia interzice schimbările de sex și adopțiile de copii făcute de persoane transsexuale

Data publicării:
steagul rusiei si steagul lgbtq pictate pe caramizi
Rusia interzice schimbările de sex Sursa foto: Profimedia Images

Duma de Stat a Rusiei a adoptat vineri o lege care interzice schimbările de sex şi, în special, adoptarea copiilor de către persoane transsexuale, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Această decizie îi protejează pe cetăţenii noştri, pe copiii noştri", a scris pe Telegram Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei, în condiţiile în care modificările la starea civilă, intervenţiile chirurgicale şi tratamentele hormonale au devenit accesibile în Rusia după destrămarea URSS.

După atacul în Ucraina, autorităţile ruse şi-au înmulţit măsurile de natură conservatoare, în special împotriva comunităţii LGBTQ+, afirmând că vor să elimine comportamente pe care le consideră deviante şi importate din Occident.

Serviciul de Securitate FSB a arestat joi un militant transgender acuzat de "înaltă trădare" în beneficiul Ucrainei. Acesta riscă o condamnare la închisoare pe viaţă.

Pentru a justifica acest proiect de lege, Volodin a argumentat cu faptul că operaţiile chirurgicale pentru schimbare de sex au explodat în SUA în ultimii zece ani și și-a exprimat indignarea față de acest trend specific occidental: "Ce tendinţă monstruoasă! Este calea care duce la degenerarea unei naţiuni. Este inacceptabil pentru noi".

Pentru a avea efecte, documentul mai trebuie validat de Consiliul Federaţiei (camera superioară a Parlamentului) și mai apoi trebuie să fie semnat de preşedintele Vladimir Putin, două etape care sunt în general simple formalităţi.

Într-un comunicat publicat vineri, Duma de Stat precizează că textul interzice "orice intervenţie medicală" pentru schimbare de sex, în special operaţiile chirurgicale şi terapiile hormonale. Schimbarea menţiunii de gen în documentele de identitate va fi de asemenea interzisă. Excepţiile medicale, prin decizia unei comisii speciale, vor fi posibile în caz de "anomalii congenitale" la copii sau în caz de boli genetice şi endocrine, precizează Duma. Persoanele transgender vor avea de asemenea interdicţia de a păstra copii sau de a-i adopta în Rusia. De asemenea, căsătoriile care implică o persoană transgender vor fi "anulate" după intrarea în vigoare a legii, se mai precizează în document.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri