Drum asfaltat pentru trei locuitori: „Drumul și CAP-ul ne-au mâncat”

Data publicării:
topla

Un drum care duce spre un sat din Timiş cu doar trei locuitori a fost afaltat pentru prima dată. Aşezarea a fost aproape ştearsă de pe hartă în anii comunismului, când oamenii s-au opus colectivizării şi au fost strămutaţi. Cei trei locuitori nu au maşini, dar speră acum că, atunci când își vor aminti de ei, rudele vor avea cum să îi viziteze.

Mircea Dăjica s-a născut la Topla în anii 50 și avea doar trei luni atunci când părinții lui au fost nevoiţi să se mute de acolo, la fel ca alte zeci de familii, din cauza colectivizării forțate. În urmă cu 17 ani, însă, a decis că vrea să se întoarcă în satul în care s-a născut.

„Dincolo au fost ulițe, au fost case, chiar aici în față a fost școala, a fost căminul, a fost primăria, a fost tot”, povestește Mircea Dăjica.

Acum, totul e pustiu, au mai rămas în picioare trei gospodării şi mai mulţi câini decât oamenii.

„Localitatea a fost strămutată pe vechiul regim comunist, au rămas trei oameni. De fapt, cinci oameni au rămas, dintre care doi au murit și acum sunt trei oameni, două femei și un bărbat”, spune Ionel Curuţi, primarul comunei Mănăștiur.

Drumul a fost terminat anul acesta şi a costat 1,6 miliane de lei, cei mai mulţi bani de la Guvern. Ultimii oameni care n-au vrut să plece din Topla spun că nu au visat vreodată să vadă asfalt în satul lor pierdut printre dealuri și păduri.

- Ce să vă spun, au fugit de CAP și de drum. Drumul și CAP-ul ne-au mâncat.

- Nu m-am gândit, uite, că după atâția ani au făcut drumul... nu-i rău, că mai merge lumea. E până aici la noi făcut.

Reprezentanții Primăriei speră că odată făcut drumul oamenii își vor dori să se reîntoarcă la Topla, să își construiască case de vacanțe și să repopuleze satul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri