Efectul Dorel sau premeditare? O casă istorică abia consolidată este pe cale să se prăbușească

Data publicării:
casa cluj

Există bănuieli că intervenţia muncitorilor la fundaţia casei nu ar fi fost o greşeală întâmplătoare, ci una premediată. Asta pentru că imobilul se află într-una dintre zonele cu pretenţii din Cluj Napoca, iar obţinerea unei autorizaţii de demolare ar fi fost aproape imposibilă.

Un argument în sprijinul acestei teorii este faptul că pereţii clădirii s-au fisurat la puţin timp după începerea lucrărilor de consolidare, iar casa a început să se încline. Chemaţi la faţa locului, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au izolat zona şi au oprit circulaţia pietonilor în zonă. Proprietarul clădirii are o autorizaţie de consolidare de urgenţă obţinută în urmă cu două săptămâni de la primăria Cluj-Napoca.

Oamenii care locuiesc în zonă spun că lucrările de consolidare au grăbit prăbuşirea clădirii. Se tem acum să mai treacă prin zonă.

Ei spun că trebuie închisă şi zona de intrare ca să nu fie în pericol.

Asta au făcut cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în momentul în un locuitor a sunat la 112.

„Apelul suna în felul următor: Casa gata să se dărâme Lucrătorii ISU au asigurat zona şi s-au asigurat că nimeni nu pătrunde în zona de pericol”, a explicat plutonier major Ciprian Cornea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.

Reprezentanţii firmei care s-a ocupat de renovarea clădirii admit că muncitorii lor ar putea fi vinovaţi.

„Sigur poate să fie spus că este o greşeală de execuţie este o chestiune care aşa s-a întîmplat”, spune arhitect Gheorghe Elcan, asociat al firmei de proiectare.

Prefectul a cerut o anchetă pentru a se asigura că nu este vorba despre prăbuşirea intenţionată a clădirii. Imobilul este într-un cartier rezidenţial din Cluj, iar demolarea lui este interzisă.

„Sperăm să nu fie vorba de mânării imobiliare pentru că nu ne putem juca cu aceste lucruri”, a declarat Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj.

Bănuielile sunt alimentate de planurile proprietarului. Spune că după ce clădirea a fost stricată de muncitori, nu mai este sigură şi ar trebuie dărâmată cu totul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri