Florin Buhuceanu: Biserica refuză dialogul cu comunitatea LGBT. De asta profită cei care sunt aliniați politicii Moscovei

Data publicării:
cupola de biserica pe cer albastru
Foto: basilica.ro

Biserica Ortodoxă Română refuză dialogul cu comunitatea LGBT, chiar dacă și membrii acesteia sunt parte a bisericii, prin botez, a spus la Digi24 Florin Buhuceanu, militant pentru drepturile comunității LGBT. Declarația vine după ce purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a spus că homosexualitatea „nu va fi niciodată acceptată în creştinismul ortodox”.

„Mă îndoiesc de expertiza Bisericii Ortodoxe în materie de sexualitate, pentru că vorbim de o biserică care, de-a lungul ultimelor 3 decenii, a făcut posibilă continuarea incriminării penale a homosexualității și care a trimis oameni în închisoare practic, până în 2001, care încearcă permanent blocarea accesului femeilor la servicii de întrerupere de sarcină, accesului elevilor la informații care sunt relevante pentru sănătatea lor”, a spus Buhuceanu.

„Nu homosexualitatea este subiectul în realitate, ci cum se raportează pastoral biserica la acești oameni. Or, aici Biserica Ortodoxă nu are nici măcar tentativa de a deschide un dialog.

Mulți dintre noi, din această comunitate, suntem parte a bisericii, prin botez. Nu-i poț trata ca pe creștini de mâna a doua sau mâna a treia”, a adăugat el.

„Biserica ar putea, pe de altă parte, să-și facă curățenie în propria ogradă și pentru asta e nevoie de politici care să condamne și să prevină orori – și vorbesc aici de violuri, de abuzuri sexuale care se întâmplă în inima comunităților creștine. Toate acestea trebuie să fie descurajate oficial de Biserica Ortodoxă”, a mai spus Buhuceanu.

„Din păcate Patriarhia e mult mai aproape de patriarhia moscovită decât de Biserica Ortodoxă din Atena, de exemplu, care are o un dialog pastoral cu oamenii de orientare homosexuală.

Sunt doar atacuri din partea ierarhiei, nu doar verbale, ci de încercări de limitare a drepturilor acestor comunități. Tipul acesta de atac constant din partea Bisericii nu înseamnă dialog, e o formă de agravare a acestor tipuri de atacuri.

Cine profită? Cei care sunt aliniați politicii Moscovei și a Bisericii Ortodoxe, mâna dreaptă a Kremlinului.”, a adăugat activistul.

Declarațiile sale vin după ce purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a spus că homosexualitatea „nu va fi niciodată acceptată în creştinismul ortodox”, comentând anunțul recent al Vaticanului, care a decis că preoţii romano-catolici pot oficia binecuvântări ale cuplurilor de acelaşi sex.

„În legătură cu mult-discutata oferire a binecuvântării pentru cuplurile homosexuale. Este un gest personal, pe care Papa şi l-a asumat. E adevărat că e vorba despre o binecuvântare extra-liturgică, deci nu are legătură cu liturghia, nu se oficiază căsătoria acestor persoane. O binecuvântare. Eu am interpretat-o ca pe un semn de îngăduinţă pentru aceste persoane, prin care Papa cred că doreşte să le atragă mai aproape de biserică, dar nu pentru a rămâne în aceeaşi situaţie”, a spus Bănescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri