Medicii vor prescrie pe rețetele compensate cele mai ieftine medicamente

Data publicării:
MEDICAMENTE MEDIAFAX 1

Ministrul Sănătăţii cere mai multă transparenţă în privinţa medicamentelor prescrise de medici. De anul viitor, pacienţii vor şti exact care este cel mai ieftin medicament dintre cele recomandate pentru suferinţa lor.

Ministerul Sănătăţii vrea ca acest lucru să fie scris, obligatoriu, pe reţetele compensate. În felul acesta, pacientul va putea alege în cunoştinţă de cauză medicamentul cel mai ieftin pentru care, diferenţa de preţ pe care trebuie să o achite la farmacie, este minimă. Eugen Nicolăescu mai vrea ca, de anul viitor, medicii şi producătorii de medicamente să facă publice sponsorizările pentru participările medicilor la congrese şi seminarii de specialitate.

Pacienţii ar trebui să aleagă singuri ce medicamente să cumpere, în funcţie de bugetul pe care îl au şi nu doar pe baza recomandării verbale a medicului sau farmacistului, care ar putea avea o înţelegere cu un producător de medicamente, explică ministrul Sănătăţii.

Vom încerca să introducem pe reţete care este medicamentul de referinţă, deci medicamentul generic cel mai ieftin şi cetăţeanul să ştie, să nu rămână cu ideea că nu are şi alte posibilităţi”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolaescu îi îndeamnă pe pacienţi să cumpere medicamente generice, care sunt mai ieftine, chiar dacă este nevoie de mai multe produse pentru aceeaşi afecţiune.

Dacă îşi cumpără un medicament generic, atunci diferenţa e foarte mică şi poate să-şi mărească accesul la medicamente”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Tot de anul viitor, medicii şi producătorii de medicamente ar putea fi obligaţi să facă publice toate sponsorizările pentru participările la diverse conferinţe, atât în ţară, cât şi în străinătate. Ministerul vrea să elimine astfel înţelegerile dintre medici şi companii, prin care doctorii ar putea fi tentaţi să recomande pacienţilor doar anumite medicamente pentru care ar fi recompensaţi de companiile producătoare.

Reprezentanţii de vânzări de medicamente ale unor companii să fie făcuţi publici. Să ştim că Ionescu şi Popescu se duc în spitalul X şi vând medicamentele A, B şi C. Aceste lucruri să fie făcute publice şi atunci vom şti dacă s-a influenţat consumul sau dacă nu s-a influenţat consumul”, a sugerat Nicolăescu.

Reprezentanţii medicilor de familie spun că nu au niciun interes să le prescrie pacienţilor anumite medicamente, ci dimpotrivă, le recomandă pe acelea pe care bolnavul şi le permite.

Noi folosim medicamente uzuale, noi nu folosim medicamente scumpe. Casa nu plăteşte un bănuţ în plus indiferent de produsul pe care îl cumpără pacientul. Medicii de familie nu sunt în graţiile speciale ale firmelor de medicamente, noi nu suntem nici invitaţi în străinătate, nici cazaţi, nici plimbaţi”, a afirmat Rodica Tănăsescu - preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucuresti.

Transparenţa relaţiei dintre medici şi companiile farmaceutice este o temă de dezbatere şi la nivelul Uniunii Europene, susţine ministrul Sănătăţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...