Sari la conținut

Ministerul Finanțelor pregăteşte taxa pe ruine. Clădirile lăsate în paragină vor fi supraimpozitate

Doi ani mai au la dispoziţie proprietarii de clădiri şi terenuri lăsate în paragină fie să le repare, fie să le vândă. Prin Codul Fiscal, primăriile vor avea dreptul de a creşte taxele pentru proprietăţile lăsate să se degradeze.

Propunerea era de până la de cinci ori. Asta înseamnă că într-o localitate poate să nu crească, în alta, unde primarul consideră că aspectul este destul de degradant şi că loveşte în interesul oraşului, consiliul local să poate să o aplice”, a declarat, la Digi24, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice.

Propunerea a venit din partea Asociaţiei Municipiilor din România, care speră să scape astfel de ruinele care urâţesc oraşele.

Ministerul de Finanţe a fost de acord cu măsura, dar cu aplicare de la 1 ianuarie 2017, astfel încât actualii proprietari să-şi ia măsuri de prevenire, ori să repare aceste clădiri, ori să le vândă”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Asociaţiei Municipiilor din România.

Până atunci, însă, primăriile trebuie să facă un inventar al terenurilor şi clădirilor lăsate în paragină.

Mi-e greu să cred că vom reuşi în 2017 să avem un inventar complet al imobilelor. Aici este marea problemă. Nu avem nici măcar hărţi bune nici cu numere poştale, darămite să ştim cine locuieşte într-un imobil care este lăsat să se degradeze”, spune Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Date clare nu există nici măcar pentru clădirile considerate monumente istorice. Printre ele se află şi un conac de pe bulevardul Kiselleff din Capitală, construit la jumătatea secolului trecut. Acoperişul a căzut de câţiva ani, iar interiorul se degradează zi după zi din cauza ploilor şi a vântului. Imobilul a fost cumpărat, în urmă cu 21 de ani, de un fost antrenor al Stelei şi un fost fotbalist. Nu au investit niciun ban pentru conservarea clădirii.

Din punct de vedere al valorii terenului, lăsând la o parte construcţia, având în vedere că necesită renovări - şi renovări extensive - ar fi între 3000 şi 4000 de euro pe metrul pătrat”, susține Andrei Pascu, broker imobiliar.

Neglijată este şi o vilă din Piaţa Romană, cumpărată de Academia de Studii Economice, în urmă cu trei ani, pentru 3,8 milioane de euro.

La fel se întâmplă şi cu hotelul Concordia, din Centrul Vechi al Capitalei, clădire cu semnificaţie istorică. În 1859 aici s-au decis mai marii Ţării Româneşti să-l susţină pentru a urca pe tron pe domnitorul deja ales al Modovei, Alexandru Ioan Cuza.