Muncitorul vietnamez, soluția la criza de pe piața muncii din România

Data actualizării: Data publicării:
muncitori vietnamezi

Piaţa muncii are nevoie de muncitori. Cum românii nu se înghesuie să se angajeze, unele companii caută soluţii peste hotare. De exemplu, o firmă de construcţii din Botoşani a angajat 30 de vietnamezi. Noii lor şefi spun că aceştia sunt harnici şi foarte organizaţi.

Angajatorii români au renunţat să mai caute forţă de muncă pe piaţa noatră şi s-au orientat către Asia.

Tot mai mulţi angajatori au renunțat să mai caute personal printre români şi s-au orientat către asiatici. Pentru o firmă din Botoșani, de exemplu, muncesc zilnic 30 de vietnamezi. Este și cazul lui Huang. Bărbatul are 40 de ani și este șef de echipă. Îi place la noi și vrea să învețe româna în jumătate de an.

„Bună! Sunt din Vietnam. Îmi place România, este o țară frumoasă. Am venit aici pentru că am nevoie de bani, mulți bani pentru că vreau să îi trimit familiei”, spune vietnamezul.

La fel ca și el este și un alt coleg, mai tânăr. În Vietnam câștiga 100 de euro, iar acum venitul lui este de 10 ori mai mare. „Toată lumea trece pe aici și se uită la mine, la colegii mei și la munca noastră”, spune el cu mândrie.

Asiaticii veniţi să lucreze la noi muncesc șase zile pe săptămână, câte 10 ore. Sapă şanţuri, instalează ţevi şi montează trotuare.

„Îmi place încet, liniștit, nu fugă, nu cu repezeală pac-pac... Nu. Este mai greu că nu înțeleg românește, asta-i situația, ce să facem”, spune un coleg român.

Chiar dacă se înţeleg doar prin semne, localnicii sunt încântaţi de musafirii asiatici şi nu ratează nicio ocazie să le arate omenia:

„Abia aștept să ajungă și la poarta noastră, să îi servesc cu ceva”, spune o femeie.
„Sarmale, fripturică, friptură de pui, cu cartofi și varză, suc, cozonac...”, detaliază o alta.

Totuşi, botoşănenii le duc dorul fraţilor plecaţi printre străini.

„Mi se pare ceva suspect că românul nostru nu are unde să lucreze și vin străinii să lucreze pentru noi. Ai noștri, săracii, sunt prin Italia, prin străinătate”, se plânge o femeie.

Asiaticii sunt însă mană cerească pentru marii angajatori.

Gabriel Butunoiu, specialist Resurse umane: „Sunt foarte disciplinaţi şi pentru un angajator asta e mult mai important decât să fie cine ştie ce calificări. Toţi cei din Asia vin organizat. Vin întotdeauna printr-o firmă care îi aduce, care negociază cu angajatorul nişte condiţii stricte”.

Și asta se întâmplă în condițiile în care mii de români nu au un loc de muncă, potrivit specialiştilor. „Momentan, avem 4000 de șomeri, cu o rată a șomajului de 2,87%”, precizează Teodor Dimitriu - director AJOFM Botoșani.

Cei mai cautaţi meseriaşi sunt în domeniul construcțiilor, confecțiilor și mecanicii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri