Sari la conținut

Parcare la noroc, pe litoral

Odată cu debutul sezonului estival a început şi lupta pentru găsirea unui loc de parcare, mai ales în Mamaia, cea mai aglomerată staţiune de pe litoral.

În total, sunt aproape 350.000 de maşini care circulă pe arterele oraşului. În timpul sezonului estival, valorile de trafic din Constanţa cresc cu 30 de procente. Locurile de parcare nu sunt nici pe departe de ajuns.

În Constanţa avem 13.000 locuri şi încă 12.000 pentru riverani. În Mamaia sunt circa 2.500 de locuri de parcare,” spune Liviu Tramudana, purtător de cuvânt Primăria municipiului Constanţa.

Oraşul mai are 18.000 de locuri de parcare rezidenţiale. E un număr mult prea mic, pentru câte maşini circulă în municipiu. În urmă cu două luni, în staţiunea Mamaia a fost construită o parcare cu 7 niveluri, cea mai înaltă parcare publică etajată din ţară.

Ar mai trebui făcute şi avem în planurile primăriei, în special cu fonduri europene. Vom face o parcare foarte mare, sub parcul de la Teatrul Oleg Danovski,” precizează Liviu Tramudana, purtător de cuvânt Primăria municipiului Constanţa.

În staţiunile din sudul litoralului sunt mai mult parcări private, iar tarifele de parcare oscilează între 2 şi 5 lei pe oră. Cine nu vrea să plătească, îşi lasă maşina pe unde apucă, pe marginea drumului, în speranţa că nu o găseşte cu roţile blocate. În Vama Veche, situaţia e mai complicată: primăria nu a amenajat deloc parcări. Autoturismele stau pe spaţiul verde, prin hârtoape sau lângă borduri. Locuri libere sunt doar la unele hoteluri sau campinguri şi numai pentru cei care se cazează acolo.