Pensiile militarilor. Ce spune ministrul despre ideea ca numai cei care au fost în misiuni externe să primească bani mai mulți

Data publicării:
nicolae ciuca civil premiaza soldati
Foto: MApN

Ministrul interimar al apărării, Nicolae Ciucă, spune că pensiile militarilor sunt numite impropriu „pensii speciale”. „Militarii, de la Alexandru Ioan Cuza încoace, beneficiază de pensie militară de serviciu”, a precizat Nicolae Ciucă. În plus, „militarii plătesc toate elementele de contributivitate, ca orice salariat”, susține Nicolae Ciucă într-un interviu acordat presei militare.

Au existat voci care au spus că numai militarii care au participat la misiuni externe ar fi îndreptăţiţi să primească pensii de serviciu. Nicolae Ciucă spune răspicat că se împotrivește acestei idei. „Armata nu trebuie separată în cei care au fost în misiuni şi cei care nu au fost. Noi nu puteam să mergem în misiuni în străinătate dacă nu erau cei din ţară care să ne sprijine în executarea misiunilor. Pentru a susţine un militar în teatrele de operaţii este nevoie de 9 -12 oameni în activităţile de suport. Noi nu ne putem îndeplini misiunile, oriunde am fi, fără să ne bucurăm de tot ceea ce  înseamnă liniile de suport logistic, liniile de suport tehnic, liniile de suport moral, care au o componentă considerabilă în ceea ce înseamnă succesul acţiunii militare”, a subliniat Nicolae Ciucă, fost șef de Stat Major.

Pe de altă parte, el a arătat că militarii nu pot să-şi adauge absolut niciun bonus sau coeficient în ultima lună înainte de a ieşi la pensie. „În baza legii, singurul drept pe care îl au de a alege, atunci când ieşim la pensie, este segmentul acesta de şase luni consecutive din ultimii cinci ani, în baza căruia se calculează pensia, iar pensia începe de la plafonul de 65% şi nu depăşeşte 85%. Ca atare, indiferent despre cine discutăm dintre cei care ies la pensie în uniforma militară pe baza legii, nu depăşesc salariul net în plată la ieşirea la pensie”, a declarat Nicolae Ciucă.

Deputații au adoptat luna trecută proiectul care îi lasă fără indemnizaţii de lux pe foştii parlamentari, magistraţi şi pe funcţionarii publici cu statut special. Proiectul elaborat de PNL elimină toate pensiile speciale cu excepția celor ale militarilor, polițiștilor, angajațiilor din penitenciare și din serviciile speciale. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, însă, sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la legea care elimină pensiile de serviciu ale magistraţilor, astfel că acum se așteaptă verdictul CCR.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri