Reabilitarea termică, eşec naţional

Data publicării:
reabilitare blocuri

Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe rămâne un vis frumos pentru milioane de români. În faţa Uniunii Europene, Guvernul şi-a luat angajamentul că va izola toate cele 85.000 de blocuri vechi înainte de finalul lui 2020. Până acum, însă, realizările nu depăşesc 4%. Unii au avut noroc. Alţii s-au săturat să aştepte. Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România spune că la el acasă, în sectorul 3, a izolat termic mai multe blocuri decât tot restul ţării la un loc.

În Bucureşti, loteria reabilitării termice a ocolit mii de blocuri. Oamenii s-au obişnuit cu promisiunile şi nu mai cred în zvonuri. Aşteaptă ca mai marii urbei să decidă când le va veni şi lor rândul să trăiască în puţin mai mult confort.

Alţii nu au mai aşteptat promisiunile şi, în speranţa că vor plăti mai puţin la întreţinere, şi-au izolat de unii singuri pereţii apartamentelor.

Sectorul 1 se pregăteşte să reabiliteze termic şi ultimele 350 de blocuri rămase neizolate. Cetăţenii nu vor plăti niciun leu. E promisiunea primăriei, care spune că, în plus, va izola termic şi casele la curte.

Cosmin Fodoroiu, director executiv la Direcţia Investiţii a Primăriei Sectorului 1: „Este normal ca şi cetăţenii Sectorului 1 care locuiesc la case să aibă la fel avantaj cum au şi cei care locuiesc la bloc”.

În plus, printr-un acord încheiat cu Banca Europeană de Investiţii, administraţia sectorului 1 va schimba gratuit toate ascensoarele din blocurile construite înainte de 2005.

Cosmin Fodoroiu: „Consumurile energetice ale lifturilor din Sectorul 1 sunt foarte mari pentru că majoritatea sunt foarte, foarte vechi”.

În sectorul 2, reabilitările mai aşteaptă. Primăria a majorat lefurile angajaţilor, iar acum taie din bugetul de investiţii pentru a le putea plăti. Anunţă, totuşi, că are 195 de blocuri în lucru şi 599 în proiect. Proprietarii trebuie să suporte un sfert din costul lucrărilor.

În Sectorul 3 au fost reabilitate deja 1200 de blocuri. Se simte în apartamente, se vede şi în buzunarul locatarilor.

Titu Dragon - preşedinte al unei asociaţii de proprietari: „O factură în decembrie o plăteam de 11 mii de lei, acum este 7000 de lei”.

Primăria anunţă că anul acesta vor intra în şantier alte 300 de blocuri. Nici locuitorii sectorului 3 nu contribuie cu vreun leu la lucrări.

Robert Negoiţă - primarul Sectorului 3: „Mai sunt în aşteptare vreo mie şi ceva de asociaţii de proprietari.”

În Sectorul 4, peste 1300 de blocuri nu sunt reabilitate. Anul trecut, 275 de imobile aveau dosarele complete şi erau pe lista de investiţii a primăriei. Beneficiarii vor plăti între 20% şi 25% din preţul lucrărilor. Suma este identică şi în sectoarele 5 şi 6. Autorităţile de-acolo nu au publicat încă numărul blocurilor care vor intra în şantier.

Situaţia cea mai gravă este, însă, în provincie. Asociaţia Municipiilor din România spune că programul este un eşec.

Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România: „Noi, în Sectorul 3, am reabilitat mai multe blocuri decât s-a reabilitat în tot restul ţării, la un loc. În alte zone nu s-a făcut mare lucru!”

Conform obligaţiilor asumate la aderarea în Uniunea Europeană, până în 2020 România trebuie să reabiliteze termic aproximativ 85.000 de blocuri vechi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri