Satul din România cu doi locuitori

Data publicării:
sat

Este povestea soţilor Toader care s-au mutat acum 10 ani în localitatea Oleşeşti din Buzău. După ce au ieşit la pensie, au lăsat agitaţia oraşului pentru liniştea cătunului. Şi nimic nu i-a făcut să se răzgândească. Nici măcar faptul că acum nu mai au niciun vecin.

Comuna Pârscov se află la 31 de kilometri de Buzău. De acolo şi până în satul Oleşeşti sunt 6 kilometri de drum de pământ, aproape imposibil de parcurs. După aproximativ 2 kilometri de proprietăţi în paragină şi linişte totală cei care trec prin satul Oleşeşti au parte de o surpriză. O casa reabilitată, în mijlocul pustietăţii. Aici locuiesc soţii Toader, singuri, de aproximativ doi ani de zile.

Virgil Toader s-a născut în satul Oleşeşti, iar când s-a pensionat a decis să se mute împreună cu soţia în casa părintească. „E o zicală cine nu are bătrân să-şi cumpere. Eu aş zice că cine nu are o casă la ţară să-şi cumpere, să se simtă bine. Dacă mă duc într-o staţiune nu cred că e mai bine ca la mine acasă”, a spus Virgil Toader.

„Au mai apărut şi urşii şi mistreţii şi vulpile mai vin dacă dai drumul la găini îşi fac şi ele de-o fripturică”, a spus Elena Toader. Când s-au mutat, soţii Toader nu aveau decât curent electric. S-au gospodărit singuri şi acum au toate utilităţile. În plus, au o curte mare cu livadă, viţă de vie şi chiar stupi de albine. Cei care în copilărie veneau în sat la bunici ar vrea să vadă localitatea ca odinioară. Reprezentaţii primăriei se tem că, în câţiva ani, mai multe sate din comună vor rămâne fără locuitori.

„Comuna Pârscov actual are 5900 efectiv. A avut şi 7000. Dar datorită faptului că nu se mai nasc copii aşa cum se năşteau odată, populaţia a scăzut”, a spus Alin Neculai, secretar Primărie Pârscov.  

Satul Oleşeşti avea altădată peste 200 de locuitori. La recensământul din 2011 mai erau doar 9 persoane în statistici. Acum mai trăiesc în zonă doar soţii Toader care speră însă ca pe viitor alţi pensionari să le urmeze exemplul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri