Specialişti: Cutremurele de la Galaţi, un fenomen unic în lume

Data publicării:
seismograf2 mfax-3

Seria cutremurelor din Galaţi este un fenomen unic în lume. La această concluzie a ajuns un oficial din Ministerul Cercetării după ce a analizat fenomenul alături de experţi străini. Peste 200 de seisme s-au produs în localitatea Izvoarele în ultimele două săptămâni, trei dintre ele chiar în această dimineaţă.  

Tudor Prisecaru, secretar de stat pentru Cercetare în Ministerul Educaţiei, s-a întâlnit, astăzi, la Galaţi, cu prefectul judeţului, Emanoil Bocăneanu, şi cu şeful Inspeactoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Secretarul de stat a declarat că s-a consultat cu mai multi specialişti din străinătate şi, împreună, au ajuns, la concluzia că fenomenul este unic prin numărul mare de cutremure produse într-un timp atât de scurt. Practic, s-ar produs două seisme în interval de două minute.

Din câte am înţeles de la colegii mei de la toate instituţiile, ceea ce s-a întâmplat aici are un caracter unic. Există contacte cu specialişti din Brazilia, unde s-a mai întâmplat ceva similar, dar nu întru totul la fel, dar şi cu specialişti din alte ţări”, a afirmat secretarul de stat.

Tudor Prisecariu merge astăzi în satul Izvoarele şi va verifica dacă aparatele de înregistrare au fost amplasate corect de către experţi.

Ieri (luni - n.r.) am avut o întâlnire cu toţi specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului. Au prezentat nişte date preliminare şi am considerat toţi că este necesară continuarea monitorizării. Astăzi se instalează echipamente suplimentare de monitorizare. Eu mă aflu aici pentru a verifica zonele în care au fost montate aparatele şi dacă ele au fost amplasate în zonele în care am stabilit, pentru că săptămâna aceasta vom avea probabil o altă întâlnire la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi să putem eventual să analizăm datele suplimentare şi poate se va putea trage o concluzie, nu ştim încă”, a declarat secretarul de stat Tudor Prisecaru. 

Specialiştii spun că fenomenele din zonă sunt o consecinţă a reactivării unei falii tectonice.

Totodată, seismologii, reprezentanţi ai inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, dar şi specialişti în exploatări petroliere au ajuns la concluzia că cele peste 200 de seisme înregistrate în ultimele săptămâni în judeţul Galaţi au cauză tectonică şi nu au fost provocate de inundaţii sau de exploatările petroliere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri