Vasile Bănescu, despre interzicerea filmului cu Arsenie Boca: Biserica nu poate și nu își propune să interzică ceva în spațiul public

Data actualizării: Data publicării:
Vasile Bănescu, invitat in studioul Digi24.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Foto Captură Digi24

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a declarat că Biserica nu poate și nici nu își propune să interzică vreodată ceva în spațiul public. Precizările apar în contextul în care Arhiepiscopia Sibiului a solicitat ca proiecţia filmului «Arsenie. Viaţa de apoi» să fie interzisă în cadrul Astra Film Festival, spunând că pelicula face parte dintr-un "demers neomarxist", care își propune să batjocorească poporul român și valorile lui spirituale, prin parodierea vieții părintelui Arsenie Boca. În acest sens, Bănescu arată că solicitarea este una locală, pentru că fiecare eparhie este autonomă administrativ. 

"Fiecare eparhie este autonomă administrativ. Motivația o constituie apărarea imaginii unei personalități reale a Bisericii, respectiv a părintelui Arsenie Boca, perceput de mulți credincioși ca un sfânt al Ardealului. Chiar dacă nu a fost canonizat încă.

O abordare ireverențioasă, fie ea și «artistică», a unei personalități religioase va stârni totdeauna și oriunde în lume o reacție critică sau de protest.

Un vechi și înțelept gând spune «să nu te joci cu ceea ce este adânc în om».

Altfel, Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public.

Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoștință de cauză. De aici rezidă și rolul înalt pedagogic al Bisericii.

Biserica nu este o instituție care emite interdicții, ci o comunitate vie de credință profund modelatoare. Un spațiu al rafinării și vindecării prin rugăciune și dragoste pentru ceilalți. Acest lucru ar trebui să fie conștientizat la nivel personal și comunitar, inclusiv eparhial", a transmis marți Vasile Bănescu, potrivit Hotnews.

Ce spun organizatorii Astra Film Festival

Organizatorii Astra Film Festival arată că de-a lungul celor 30 de ani de când există AFF nu a cenzurat niciun film. "Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puţin vreun film din selecţia festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice", este punctul de vedere al organizatorilor AFF.

Organizatorii mai susțin că cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituţională și atentează la dreptul şi libertatea publicului de a viziona un film.

"Astra Film Festival respectă inclusiv punctul de vedere al celor care critică filmul «Arsenie. Viaţa de apoi». Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecţia festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori şi public. De aceea, vom organiza o dezbatere şi după proiecţia acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanţi ai Mitropoliei Ardealului", mai spun aceștia, subliniind că "Astra Film Festival nu a atentat niciodată şi nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri