Spărgătorul de gheață de 2 miliarde de dolari a blocat canalul Sulina timp de o oră

Data actualizării: Data publicării:
414a26d06e59699fe1bae52a4945e9ac_XL
Sursa foto: ziaruldetulcea.ro

Spărgătorul de gheaţă Nuyina, construit în Şantierul Naval Damen Galaţi, a rămas blocat ieri pe canalul Sulina, în timp ce era deplasat cu ajutorul unor remorchere, informează publicația locală Viața Liberă.

„În timpul manevrei de tranzitare a Canalului Sulina, l-au scăpat din remorci la malul stâng. Nu s-a pus traversa, s-a pus într-un unghi de 45 de grade față de axul șenalului. S-a lucrat timp de o oră, perioadă în care s-au dat alte remorci. Nava a fost repusă în șenal și își continuă voiajul, fără avarie. Singura chestie a fost că nu s-a putut trece pe lângă el în intervalul acesta de o oră. Mergea în mare liberă, e la export, e făcut la Șantierul din Brăila (sic!) și era remorcat către mare liberă. Fiind o navă mai lungă decât lățimea canalului nu avea cum să îl blocheze, că mulți au speculat legat de Rostock, dar acolo a coincis lungimea navei cu lățimea canalului. Acesta a rămas într-un unghi de 45 de grade față de axul șenalului. De scufundat nu avea cum, nu e zonă cu piatră ca să se spargă. Singurul inconvenient e că a blocat navigația în zonă aproape o oră. Am reușit să o aducem la mal cu remorcherele pe care le avea el în convoi. E un corp de navă, de fapt, și era remorcat către mare. Avea și un remorcher al Șantierului și unul de-al AFDJ-ului”, a declarat Dan Iulian Ichim, Căpitan Şef de Port Tulcea, potrivit Radio România Constanţa.

Spărgătorul de gheață RSV Nuyina va înlocui nava Aurora Australis și va avea o durată de exploatare de cel puțin 30 de ani. Costul total al navei se va ridica la 2 miliarde de dolari, scrie Abc.net.au.

Nuyina va avea o lungime de 160 de metri și o lățime de 25,6 metri, iar greutatea sa va atinge 25.000 de tone.

Construcția navei a început la șantierul Damen Galați în mai 2017. În iulie 2020, nava era gata în proporție de 98%, însă testele finale au fost întârziate de pandemia de COVID-19. Nuyina ar urma să ajungă în Australia în 2021, potrivit autorităților australiene.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri