Putin a inaugurat construcția unui nou spărgător de gheață cu propulsie nucleară – „Leningrad”

Data actualizării: Data publicării:
Russia Putin Northwestern Federal District
Evenimentul a avut loc la şantierul naval de la Marea Baltică din Sankt Petersburg. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat vineri startul lucrărilor la un nou spărgător de gheaţă atomic, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Evenimentul a avut loc la şantierul naval de la Marea Baltică din Sankt Petersburg, iar nava se va numi Leningrad - numele oraşului în perioada sovietică.

Spărgătorul de gheaţă cu propulsie nucleară construit de compania Rosatom va avea peste 170 de metri lungime şi va putea face faţă unui strat de gheaţă gros de până la trei metri.

„Va trebui să acţioneze pe ruta maritimă din nord, să participe la cele mai importante programe de explorare şi cercetare în Arctica şi să asigure transportul de mărfuri”, a declarat Putin în discursul rostit pe şantier, pe o vreme închisă.

El a adăugat că numele Leningrad reprezintă „un nou omagiu” adus curajului locuitorilor în faţa asediului german din timpul celui de-al doilea război mondial. La Sankt Petersburg a avut loc sâmbătă aniversarea a 80 de ani de la sfârşitul asediului.

Desfăşurarea acestui vas urmează să contribuie la supremaţia Moscovei în regiunea arctică, unde Rusia se confruntă cu ambiţiile altor puteri, în special ale Chinei, şi cu ale rivalilor occidentali, printre care şi Statele Unite.

Rusia este singura ţară din lume care dispune de o flotă de spărgătoare de gheaţă atomice; în ultimii ani au fost lansate încă trei nave de acest tip, iar un altul, lung de peste 200 de metri, urmează să fie disponibil în 2027.

Din 2022, când a invadat Ucraina şi a fost sancţionată de state occidentale, Rusia a fost nevoită să îşi reorienteze spre Asia livrările de hidrocarburi, în condiţiile în care piaţa europeană pentru aceste materii prime i-a fost practic închisă. De aceea, sunt indispensabile spărgătoarele de gheaţă care să deschidă drumul petrolierelor şi navelor pentru transportul gazelor, care livrează producţia în special din Siberia.

Aşa-numita „rută maritimă din nord” între Atlantic şi Pacific este mai uşor navigabilă în condiţiile topirii gheţii din cauza schimbărilor climatice. Directorul general al Rosatom, Aleksei Lihaciov, a declarat vineri că pe acest traseu a fost livrată în 2023 o cantitate „record” de 36 de milioane de tone de mărfuri.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri