The Guardian: Cum a făcut România pace cu "cetatea sinistră" a lui Nicolae Ceaușescu

Data actualizării: Data publicării:
Parliament of Bucharest
FOTO: Guliver/ Getty Images

Cea mai cunoscută clădire comunistă a Bucureștiului, construită în anii '80, domină Capitala României de pe un deal aflat în centrul orașului, scrie The Guardian, într-un amplu material dedicat uriașei construcții a lui Nicolae Ceaușescu, devenită Palatul Parlamentului.

Ziua de 25 decembrie va marca 30 de ani de când Nicolae Ceaușescu a fost judecat și executat împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu, la Târgoviste.

Cu toate acestea, la trei decenii de la căderea lui Ceaușescu, "cetatea sa sinistră" domină încă o parte din centrul Bucureștiului. Clădirea, care ar fi trebuit să găzduiască toate ministerele sub un singur acoperiș și să acționeze ca punct central pentru întregul guvern comunist, găzduiește astăzi Parlamentul României. Cădirea este o amintire trecutului comunist atât pentru elita politică a țării cât și pentru rezidenții capitalei, potrivit sursei citate.

Călin Popescu-Tăriceanu, care în calitate de fost președinte al Senatului român a ocupat vastul birou care, în planul inițial, era menit să îi aparțină lui Ceaușescu, a spus că primul lucru pe care l-a făcut când a preluat funcția a fost să cheme un preot care să sfințească locul.

„Când am venit pentru prima dată aici, exista un glob uriaș și am avut această imagine în minte, din filmul Dictatorul, când personajul lui Charlie Chaplin stătea la birou și învârtea globul”, a declarat Tăriceanu.

Ideea construirii unei asemenea clădiri i-a venit fostului lider comunist după pagubele provocate de cutremurul din 1977. Pentru ridicarea ei a ras un întreg cartier de pe suprafața pământului. 40.000 de persoane au fost relocate cu forța.  Piatra de temelie a fost pusă în 1984, iar până în 1989, majoritatea exterioarelor au fost finalizate, nu însă și interioarele.

După căderea comunismului au existat mai multe idei privind modul în care clădirea ar putea fi folosită: să fie transformată într-un centru comercial sau în cel mai mare cazinou din lume. Pentru o scurtă perioadă de timp a existat chiar și ideea de a folosi investiții americane pentru a transforma o parte din clădire în parcul tematic Dracula. Cea mai ușoară soluție a fost și cea mai evidentă: transformarea clădirii din centru al guvernării în sediul Parlamentului României.

Cele patru decenii de comunism au transformat Bucureștiul în cea mai eclectică capitatlă din Europa, din punct de vedere arhitectural. Conacuril Art Nouveau, în ruină, se amestecă cu arhitectura comunistă brutalistă. Cartierul din jurul Palatului Parlamentului este poate singura zonă cu străzi ordonate și amenajate, potrivit The Guardian.  

„Întregul ansamblu nu are sens în raport cu restul orașului și nu se încadrează pe principalele axe de transport ale orașului”, a spus Andrei Popescu, ghid turistic.

Pe măsură ce se apropie cea de-a 30-a aniversare a căderii regimului comunist, în loc să i se demoleze „ctitoria”, a fost adoptată o abordare diferită: construirea unei clădiri și mai înalte: Catedrala Mântuirii Neamului.

catedrala-mantuirii-neamului-basilica
Foto: catedralaneamului.ro

Lângă Casa Poporului se construiește ceea ce va fi cea mai mare catedrală ortodoxă din lume, care, după finalizare, va fi cu 30 de metri mai înaltă decât palatul lui Ceaușescu.

Biserica Ortodoxă Română a declarat că a acceptat locația „ca o restaurare morală pentru bisericile demolate și relocate de regimul comunist pentru a construi Casa Poporului”.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri