Toţi eurodeputaţii români, inclusiv euroscepticul Terheș, au votat pentru aderarea României la Schengen. La Tudose nu a mers cardul

Data actualizării: Data publicării:
Sesiunea plenară de la Strasbourg.
Sesiunea plenară de la Strasbourg. Foto: Profimedia Images

Toţi eurodeputaţii români prezenţi marţi la Strasbourg au votat în favoarea rezoluţiei în care Parlamentul European îndeamnă statele membre să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul Schengen.

În rezoluţie, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, eurodeputaţii susţin că, până la sfârşitul anului 2022, Consiliul UE ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. 

Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023, notează Agerpres.

Surpriza pentru votul în favoarea rezoluției de aderare a României la spațiul  Schengen a venit de la eurodeputatului Cristian Terheș, care face parte din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni și care este cunoscut pentru pozițiile sale eurosceptice. 

Eurodeputatul Mihai Tudose este singurul dintre eurodeputații români care nu apare pe lista finală cu voturile. Cu toate acestea, eurodeputatul PSD a fost la ședința plenară desfășurată marți la Strasbourg și a participat la restul sesiunilor de vot. 

Lista cu voturile
Lista cu voturile "pentru"

Întrebat de Digi24.ro care a fost cauza pentru care nu apare pe lista de vot, Mihai Tudose a declarat că a fost vorba de o problemă tehnică. Pur și simplu nu mi-a mers cardul”, a transmis eurodeputatul român, care a ținut să precizeze și că a făcut o hârtie scrisă prin care spune ce intenție de vot a avut și de ce nu a putut vota.

Dintre cele 49 de voturi înregistrate împotriva rezoluţiei, cele mai multe (31) au provenit de la membri ai grupului Identitate şi Democraţie, opt de la eurodeputaţi neafiliaţi, şase de la membri ai grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) şi câte unul din grupurile PPE, Renew, Verzi şi Stânga.

Tot din grupul ID sunt şi cei mai mulţi eurodeputaţi care s-au abţinut de la vot (21).

De asemenea, s-au abţinut de la vot cinci membri ai grupului Renew, câte trei membri ai grupurilor ECR şi Stânga şi un membru al grupului Verzilor.

Citește și: Toți europarlamentarii Olandei din partidul lui Mark Rutte s-au abținut la votul pentru aderarea României la Schengen

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri