Un avion C-27J Spartan a suferit o defecțiune în zborul Câmpia Turzii - Otopeni. Piloții au reușit să aterizeze cu un singur motor

Data actualizării: Data publicării:
avion spartan 27 in zbor deasupra campului
Foto: MApN

Un avion militar de transport C-27J Spartan al Forțelor Aeriene Române, care venea de la Câmpia Turzii la București, a înregistrat o problemă la unul din cele două motoare luni dimineață, anunță Ministerul Apărării Naționale. Piloții au urmat procedurile standard și au reușit să aterizeze în siguranță la Otopeni, cu un singur motor.

„Luni, 24 iulie, în jurul orei 07.30, echipajul unei aeronave C-27J Spartan, care efectua zbor de rutină pe traiectul Câmpia Turzii – Otopeni, a raportat o semnalizare la bord cu privire la funcționarea defectuoasă a motorului stâng. Echipajul a aplicat procedurile standard prevăzute pentru această situație în normele de exploatare a aeronavei, oprind motorul stâng. Aeronava a aterizat în siguranță pe aeroportul de destinație, Otopeni, în jurul orei 8, fără a fi declarată situație de urgență și fără a fi nevoie de intervenția echipajelor specializate de la sol, potrivit unui comunicat MApN.

La bordul aeronavei se aflau 7 militari: 3 membri ai echipajului și 4 pasageri, care au aterizat fără probleme.

„În conformitate cu procedurile în vigoare, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a numit o comisie de cercetare a acestui eveniment de zbor, pentru a stabili cauzele producerii acestuia”, mai precizează comunicatul.

C-27J Spartan, avion cu capacități de supravieţuire proprii

C-27J Spartan este un avion proiectat şi construit de Alenia Aeronautica (Italia), cu capacitate manevrieră şi tactică superioară, potrivit prezentării de pe site-ul Forțelor Aeriene Române.

Este destinat să execute misiuni tactice, în operaţii de menţinere a păcii şi umanitare asigurând transportul aerian direct în teatru, ziua şi noaptea.

C-27J Spartan este capabil să transporte forţe, echipamente, vehicule, artilerie uşoară, elicoptere uşoare, diferite echipamente şi materiale şi să asigure desantarea/debarcarea forţelor pentru operaţii speciale, materialelor şi echipamentelor. Poate opera perioade lungi de timp fără sprijin direct de la baza de dislocare, în condiţii de relief şi climatice severe.

C-27J Spartan are caracteristici de supravieţuire proprii, datorită propulsiei puternice şi designului aerodinamic, care oferă calităţi de pilotare excelente, precum şi datorită unei foarte bune manevrabilităţi.

Mai mult, toleranţa prin construcţie la avarii, redundanţa sistemului, separaţia fizică din construcţie, izolarea şi blindarea componentelor importante fac din Spartan un avion robust.

Contractul pentru achiziţia avionului C-27J Spartan a fost semnat între Ministerul Apărării Naţionale şi Alenia Aeronautica SpA în decembrie 2007, iar primele avioane au fost livrate in 2010.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri