Ciolacu, despre cheltuielile pentru apărare: S-au făcut multe plăți în lunile ianuarie și februarie, am avut un deficit de 1,7%

Data publicării:
MAPN clădire
Sediul ministerului Apararii Nationale din Bucuresti. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, despre cheltuielile pentru apărare, că Guvernul a făcut foarte multe plăţi în lunile ianuarie şi februarie, când deficitul pentru aceste luni a fost de 1,7%. Ciolacu precizează că marea majoritate a acestui deficit au fost plăţile către apărare.

Marcel Ciolacu a fost întrebat la Oradea despre alocarea României pentru apărare, care, potrivit raportului NATO, nu ar fi atins procentul de 2%.

„S-au făcut foarte multe plăţi în lunile ianuarie şi februarie, am şi văzut că am avut un deficit pe aceste luni de 1,7%. Nu au fost cheltuieli suplimentare venite nici din administraţia centrală nici din administraţia locală, marea majoritate a acestui deficit au fost plăţile către apărare. Cu alte cuvinte, ne-am asumat toate lucrurile, le-am dus până la capăt”, a răspuns Ciolacu, potrivit News.ro.

România a cheltuit în anul 2023 pentru apărare doar 1,6% din PIB, potrivit unui raport oficial al NATO, citat de TVR Info. Cu acest nivel al cheltuielilor, România se situează sub media NATO de 1,73% din PIB și sub pragul minim de 2% din PIB.

Potrivit raportului NATO, România a atins ținta obligatorie de 2% din PIB pentru apărare doar în anul 2020, când a cheltuit 2,01% din PIB. În ultimii trei ani însă, țara noastră a înregistrat scăderi constante de la an la an, iar cuantumul de 1,6% din PIB înregistrat în 2023 e cel mai mic din 2017 și până în prezent.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri