Video&Foto Un copil de 13 ani ar fi fost vândut de părinți unor ciobani din Brașov. Percheziții la stână

Data publicării:
copil tinut sclav la stana
Copilul, care are numai 3 clase, era ținut în condiții inumane și era pus să muncească zilnic la stână. Sursa foto: DIICOT

Un copil de 13 ani ar fi fost, timp de mai multe luni, sclav la două stâne din Brașov. Din lipsă de bani, părinții l-ar fi vândut ciobanilor, spun procurorii DIICOT. Joi dimineață, polițiștii au descins la stână și au surprins în imagini adăpostul improvizat în care era nevoit să trăiască băiatul.

Perchezițiile, 5 la număr, au avut loc joi dimineață, pe raza județului Brașov. Vizate au fost și cele două stâne unde, spun procurorii, băiatul de 13 ani era ținut scalv.

Pentru muncile prestate de copil, părinții acestuia primeau diferite sume de bani, reiese din datele strânse la dosar:

"Din cercetările efectuate a rezultat că, începând cu vara anului 2023, în baza aceleiași rezoluții infracționale și la diferite intervale de timp, unul dintre făptuitori a transportat și adăpostit în două așezări păstorești (stâne) situate pe raza județului Brașov, o persoană vătămată minoră, în vârstă de 13 ani, în scopul exploatării acesteia prin supunerea la muncă și prestarea unor servicii. Astfel, prin abuz de autoritate conferită de notorietatea pe care o are făptuitorul în cadrul comunității rurale și a situației financiare bune, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei minore care provine dintr-o familie cu o situație materială precară și cu un nivel de instrucție scăzut, a oferit diferite sume de bani părinților minorului în schimbul cărora aceștia și-au dat consimțământul ca fiul lor să presteze diferite munci la stânele făptuitorului", se arată în comunicatul DIICOT.

Copilul, care are numai 3 clase, locuia în condiții inumane și era pus să muncească zilnic la stână.

Copil de 13 ani, sclav la stâne din Brașov. Sursa foto: DIICOT
Copil de 13 ani, sclav la stâne din Brașov. Sursa foto: DIICOT

"Totodată, prin neglijența manifestată în raport de nevoia minorului de a beneficia de serviciile de învățământ general obligatoriu asigurate de stat, cei doi făptuitori au împiedicat minorul să urmeze cursurile școlare după absolvirea a trei clase, punând în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a acestuia", mai transmite DIICOT.

În urma perchezițiilor, atât ciobanii, cât și părinții copilului au fost duși la audieri. Dosarul penal deschis în acest caz vizează mai multe infracțiuni: trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului, împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu, complicitate la trafic de minori și complicitate la rele tratamente aplicate minorului.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri