Un eurodeputat UDMR critică în PE retragerea medaliei „Steaua României” acordate pastorului Laszlo Tokes

Data publicării:
Laszlo Tokes
Laszlo Tokes Foto: Agerpres

Retragerea distincţiei pastorului reformat maghiar Laszlo Tokes de către preşedintele României este o imensă nedreptate, a declarat eurodeputatul UDMR Lorant Vincze, luni seara, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu ocazia dezbaterii pentru comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia română din decembrie 1989, relatează Agerpres.

„Evacuarea de către poliţie în data de 15 decembrie a pastorului reformat maghiar Laszlo Tokes a fost scânteia unui foc sălbatic ce a cuprins toată ţara în câteva zile. Îndârjirea sa de a denunţa public încălcarea drepturilor omului şi de a se opune planului de sistematizare a satelor a precedat izbucnirea revoluţiei. Deşi activitatea sa politică ulterioară ridică multe semne de întrebare, retragerea distincţiei pentru meritele domnului Tokes, fost deputat al acestui parlament, este o imensă nedreptate. Nicio autoritate vremelnică nu-i poate înlătura statutul de simbol al Revoluţiei ori a-i diminua recunoştinţa colectivă”, a spus Lorant Vincze, membru al Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat).

„Este trist că niciun român în afara soţilor Ceauşescu nu a fost găsit vinovat de susţinerea terorii comuniste. Din păcate România nu a adoptat o lege a lustraţiei. Foştii colaboratori au acces la posturi în administraţia centrală. Într-un mod abuziv, retrocedarea bunurilor confiscate de regimul comunist trenează de ani buni. Din respect pentru cele peste o mie de persoane care şi-au pierdut viaţa în timpul revoluţiei şi al regimului comunist, la 30 de ani după revoluţie, nicio clipă nu mai trebuie pierdută pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi pentru a repara crimele şi pagubele produse de regimul comunist”, a mai spus Lorant Vincze.

„Pentru ca azi să putem trăi într-o societate sănătoasă, trebuie să avem curajul să înfruntăm propriul nostru trecut”, a conchis acesta.

Dezbaterea dedicată Revoluției din 1989 din România, introdusă pe ordinea de zi a ultimei sesiuni din acest an a Parlamentului European, la propunerea grupului politic PPE, va fi urmată de o rezoluţie ce va fi supusă la vot joi, la ora locală 12:00 (13:00 ora României).

De ce i-a fost retrasă distincția Steaua României lui Laszlo Tokes

Laszlo Tokes a pierdut definitiv distincția "Steaua României în grad de cavaler", primită în anul 2009 de la președintele Traian Băsescu pentru meritele sale în Revoluția din 1989, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, la 25 februarie 2016, recursul europarlamentarului față de decizia prin care Curtea de Apel București confirma, în 2014, legalitatea măsurii de retragere a distincției.

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Național "Steaua României" a decis, cu cinci voturi pentru și o abținere, retragerea distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare națională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". Laszlo Tokes a fost acuzat de comportament antiromânesc.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...