Video Un preot din Cluj este obligat de instanță să plătească daune morale de 5.000 de lei, după ce a certat enoriașii la o înmormântare

Data actualizării: Data publicării:
preot cluj daune morale
Sursa foto: captură video Youtube / TurdaNews

Un preot din județul Cluj are de plătit daune morale de 5.000 de lei pentru că făcut scandal la o înmormântare. Acesta a certat familia pentru că nu-și achitase dările bisericești, iar pentru a începe slujba a insistat ca rudele defunctei să-și ceară iertare public, scrie TurdaNews. După un proces care a durat mai bine de 3 ani, instanța a decis că și familia trebuie să-i achite preotului 2.500 de lei, dar și să șteargă, de pe rețelele sociale, toate postările legate de înmormântare.

"Nu o să încep această înmormântare, până când familia nu își cere iertare față de mine, pentru modul urât în care s-a comportat față de mine în ultimele 3 zile. Aștept să vă cereți iertare..." - sunt cuvintele rostite de preot chiar la momentul înmormântării.

Incidentul a avut loc în anul 2020, lângă cimitirul din satul Tăuți, județul Cluj. Pentru a-și înmormânta ruda, preotul ar fi cerut familiei 5.000 de lei pentru locul de veci. Oamenii au făcut scandal în sat, așa că, în ziua înmormântării, preotul a găsit de cuviință să-i oblige să-și ceară iertare public. În momentul în care omul bisericii a cerut să-i fie sărutată mâna, toți cei prezenți s-au revoltat, iar preotul a ripostat:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Am fost jignit… (...) Nu e vorba să dea bani, ci să își plătească locul de veci. Nu să îmi dea banii mie. Dânșii nu au mai plătit contribuția de zece ani. Ascultați-mă, că am evidențe și am martori. De zece ani de zile nu și-au mai plătit contribuția. Hotărârea Consiliului Parohial este că familia care nu își plătește contribuția în ultimii 3 ani plătește locul de veci (...) Noi nu suntem slugile dvs, noi suntem slujitoeii dvs.”, spunea preotul în cele aproape 6 minute de "predică".

Înmormântarea a avut loc până la urmă. Ulterior, pentru umilința la care fusese supusă, familia a vrut să-și facă dreptate.

Întrucât Hotărârile Sfântului Sinod interzic cu desăvârșire condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul a fost sancționat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului cu dojană arhierească, Totodată, scrie sursa citată, parohul a fost obligat să restituie cei 5.000 de lei pentru locul de veci familiei îndoliate, dar și să-i ceară acesteia iertare public. Rudele nu s-au mulțumit cu atât și au decis să meargă în instanță.

În urma procesului care a durat mai bine de 3 ani, judecătorii au dat verdictul: preotul trebuie să plătească rudelor daune morale de 5.000 de lei, întrucât comportamentul lui a provocat suferință suplimentară fiicei defunctei. Aceeași instanță a decis, însă, că și familia trebuie să-i plătească parohului 2.500 de lei, dar și să șteargă de pe rețelele sociale toate postările legate de înmormântare.

Decizia Judecătoriei Cluj-Napoca nu este definitivă.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri