Prima zi a vizitei Papei Francisc în România. Gest impresionant: A salutat mulțimea din papamobil, în ciuda unei ploi torențiale

Data actualizării: Data publicării:
papa ploaie agerpres_12521494
FOTO: Agerpres

Papa Francisc a sosit, vineri, în România, pentru o vizită istorică între 31 mai şi 2 iunie. Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul "Să mergem împreună”. Urmăriți imagini LIVE pe Digi24.ro.

20:00 Papa Francisc a ajuns la Nunțiatura Apostolică, acolo unde va înnopta. Prima zi a vizitei sale se încheie astfel în mod impresionant: nici românii, nici Sfântul Părinte, în vârstă de 82 de ani, nu au lăsat ploaia să le strice întâlnirea.

19:40 A început să plouă torențial în București. Din papamobil, Papa salută mulțimea din Piața Enescu. 

Papa Francisc s-a îndreptat spre Piața Revoluției, după slujba de la Catedrala Sfântul Iosif, unde a salutat pelerinii adunați în număr mare, în ciuda ploii. Suveranul a fost ovaționat și aplaudat, aclamat de numărul mare de pelerini adunați pe traseul Papei. 

19:30 Slujba de la Catedrala Sf. Iosif s-a încheiat. Papa Francisc este așteptat să iasă din catedrală, să urce în papamobil și să salute mulțimea. În București plouă, dar oamenii nu au plecat.

La finalul slujbei, corul a cântat „Hristos a înviat!”. Mii de oameni au aşteptat în ploaie pe străzile din jurul Catedralei şi în zona Pieţei „George Enescu'” pentru a-l saluta pe Suveranul Pontif.

Copii mici pe umerii părinţilor lor, oameni cu pelerine de ploaie colorate pe ei sau cu umbrele au aşteptat cu telefoanele pornite pentru fotografii ieşirea din Catedrală a Papei Francisc.

Acesta a urcat în papamobilul Isuzu în aplauzele furtunoase ale pelerinilor şi a mers prin mijlocul lor salutându-i.

Citiți și:  Papa Francisc folosește trei papamobile în România

18:01 Papa Francisc ajunge la Catedrala Sfântul Iosif și înainte de a intra, merge să salute mulțimea adunată în față:

17.58 Papa Francisc pleacă de la Catedrala Neamului cu papamobilul Isuzu. Pe drum, salută mulțimea:

17. 45 Momentul rostirii rugăciunii „Tatăl nostru” în latină, în Catedrala Neamului:

17:16 Discursul Papei Francisc în Catedrala Neamului:

17:08. Patriarhul Daniel susține o alocuțiune în Catedrala Neamului în care vorbește despre cum s-a ctitorit acest lăcaș de cult și care e semnificația patronajului Sfântului Andrei. La sfârșit, în semn de ospitalitate românescă, Patriarhul Daniel îi oferă Papei Francisc o icoană în mozaic a Sfântului Apostol Andrei.

17.02 Papa Francisc este întâmpinat cu pâine și sare la Catedrala Mântuirii Neamului (Catedrala Națională):

17:00 Coloana oficială ajunge la Catedrala Mântuirii:

16.53 Coloana oficială se deplasează pe Bulevardul Unirii, iar Papa Francisc salută mulțimea fluturând mâna, scoasă pe geamul mașinii:

16.45 Papa Francisc pleacă de la Patriarhie cu Loganul, în care s-a suit în față, lângă șofer, un gest cu totul și cu totul neuzual pentru un demnitar, dar care transmite un mesaj extraordinar de încredere:

16:43 O nouă surpriză la Palatul Patriarhiei: papamobilul Isuzu a fost retras, iar în fața Patriarhiei a fost garat Loganul simplu care l-a adus pe Papă până la Patriarhiei. Fără îndoială, această schimbare de ultim moment este tot un mesaj de simplitate, așa cum îi place Papei Francisc să transmită:

16:38 Papamobilul a sosit în fața Patriarhiei. Surpriză: nu este o Dacia Duster, cum s-a vorbit, ci un Isuzu:

Citiți și: Papa Francisc şi Patriarhul Daniel au făcut schimb de cadouri

16:10 „Hristos a-nviat!”, a spus Papa Francisc, în românește, înainte de a-și începe discursul de la Patriarhie.

16:05 Patriarhul Daniel susține o alocuțiune în care menționează importanța familiei tradiționale:

15:47 Papa Francisc a ajuns la Palatul Patriarhiei, unde urmează să aibă o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. La Palatul Patriarhiei, Suveranul Pontif se va întâlni şi cu membrii Sinodului Permanent al BOR.

Mii de persoane l-au aşteptat şi l-au salutat pe Suveranul Pontif pe drumul de la Nunţiatura Apostolică spre Dealul Mitropoliei. De aici, Papa Francisc va merge la Catedrala Naţională.

15:38 Papa Francisc a plecat de la Nunțiatura Apostolică spre Patriarhie. Pe drum, a salutat mulțimea făcând cu mâna de la geamul deschis al Loganului cu care este transportat:

papa face cu mana din logan
Papa Francisc salută mulțimea în drum spre Patriarhie Foto: captura TV

13:45. Suveranul Pontif a plecat de la Palatul Cotroceni la Nunțiatura Apostolică. Înainte de asta, Papa Francisc a coborât din mașină și a salutat cele câteva sute de persoane care așteptau în curte (video aici).

13:36. Discursul Papei Francisc a fost aplaudat de sutele de invitați la ceremonia desfășurată la Palatul Cotroceni.

13:24. Papa Francisc a adresat invitaților câteva cuvinte (Urmăriți discursul integral aici).

13:15. Președintele Klaus Iohannis ține un discurs în prezența Sanctității Sale Papa Francisc și a invitaților de onoare (Urmăriți discursul integral aici).

„Este o mare bucurie pentru mine, ca președinte, și în numele tuturor românilor să vă primesc la București și să vă urez: Bun venit în România!

Vă veți afla pentru câteva zile pe tărâmul Sfântului Andrei și sunt convins, sfinte părinte, că la Iași, Blaj și Şumuleu Ciuc veți fi întâmpinat cu cea mai mare căldură.

Veți putea cunoaște țara pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea a numit-o grădina Maicii Domnului.


12:40. Klaus Iohannis și Papa Francisc au început discuțiile bilaterale.

12:26. Sfântul Părinte a salutat garda de onoare: „Bună ziua!”.

12:22. Papa Francisc a ajuns la Palatul Cotroceni, fiind primit de Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, cu onoruri oficiale.

12:08. Suveranul Pontif a trecut pe sub Arcul de Triumf din Capitală, fiind întâmpinat de pe margine de mii de români.

Papa Francisc călătorește în România într-o mașină Dacia Logan

11:46. Papa Francisc pleacă în aceste momente de la Aeroportul Otopeni cu un autoturism Dacia Logan, cu numerele „SCV1” - abreviere a Status Civitatis Vaticanae. Pe DN1, sute de oameni au oprit mașinile și îl salută pe Sfântul Părinte de pe sensul opus.

11:33. Klaus Iohannis l-a întâmpinat pe Papa Francisc pe pământ românesc și a vorbit preț de câteva momente. De aici, Sfântul Părinte urmează să fie însoțit de o delegație românească la Palatul Cotroceni.

Mai jos, o fotogalerie cu imagini furnizate de George Călin, via InquamPhotos:

Foto: InquamPhotos/George Călin

Actualizare 11:30. Jurnalista Sanda Nicola a precizat ce cadou i-a făcut Papei Francisc: „I-am făcut cadou Sanctității Sale memoriile cardinalului Hossu, o copie în limba italiană. Și încă ceva. Dar asta va rămâne între noi”.

Papa Francisc a ajuns pe pământ românesc

Actualizare 11:09. Papa Francisc a aterizat la București. Pe Aeroportul Otopeni este așteptat de președintele Klaus Iohannis și soația sa, Carmen. Aici sunt câteva mii de persoane pentru a-l saluta pe Papa Francisc. Alte câteva sute de persoane așteaptă în zona Bulevardului Kiseleff.

Actualizare 10:42. Aeronava Alitalia a intrat în spațiul aerian românesc, potrivit site-ului FlightRadar. 

Actualizare 9:17. Avionul a decolat de pe aeroportul Fiumicino și urmează să aterizeze la Aeroportul Otopeni în jurul orei 11:30.

Actualizare 8:50. Papa Francisc a urcat în avionul care îl aduce în București, de pe aeroportul Fiumicino din Roma. La urcarea în aeronava Alitalia, Suveranul Pontif a fost protagonistul unui moment amuzant: când s-a întors să-i salute pe cei rămași acasă, veștmântul a fost luat de vânt și i-a acoperit fața. Papa a zâmbit și a intrat apoi în avion.


Papa Francisc vizitează România în perioada 31 mai – 2 iunie și va fi prezent la București, Iași, Blaj și Șumuleu Ciuc.

Vineri, la sosirea în România, Papa Francisc va fi întâmpinat de către președintele Klaus Iohannis la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” (Otopeni), la ora 11:25, urmând ca ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni să aibă loc la ora 12:05.

Vizita Papei Francisc în România este una istorică și mult așteptată pentru mii de oameni, iar pentru buna desfășurare a evenimentului au fost implementate o serie de măsuri drastice de securitate, pelerinilor recomandându-se să coopereze cu voluntarii și organizatorii.

Citește și

Papa Francisc în România. Cum arată papamobilul construit de Dacia pentru vizita Suveranului Pontif în România

Vizita Papei Francisc în România. Scaunul papal folosit la Sfânta Liturghie din Bucureşti, construit de un designer român

Romii din Barbu Lăutaru se pregătesc pentru a-l primi pe Papa Francisc: „Suntem foarte surprinşi şi bucuroşi”

Măsuri de securitate pentru vizita Papei Francisc în București

În mod previzibil, pentru vizita Papei au fost luate măsuri de securitate drastice. Așa cum au menționat și reprezentanții Primăriei Capitalei, pe teritoriul Bucureștiului va funcționa un plan integrat de securitate de cel mai înalt grad, considerat că fiind unul identic cu cel întâlnit la o vizită a președintelui Statelor Unite.

Accesul pentru pelerini la evenimentele publice la care va participa Papa Francisc în România se va face după trecerea prin filtrele de securitate, transmite Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”. Pelerinilor li se recomandă să ajungă din timp la zonele de acces.

Mai mult, este interzis accesul participanților cu băuturi alcoolice, cu orice fel de animal de companie sau orice alt tip de animal, iar fiecare persoană trebuie să aibă biletul nominal, care nu este transmisibil.

Citește și

Papa Francisc în România. Restricţii parţiale de trafic, sâmbătă şi duminică, la Miercurea Ciuc, Iaşi şi Blaj

Portretul Papei Francisc, promotor al milostivirii și curajului. „Cât mi-ar plăcea o Biserică săracă şi pentru săraci”

Programul Papei Francisc în România

Potrivit programului, Sfântul Părinte pleacă de la Roma vineri, 31 mai a.c., la ora 8.10 de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcția București – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11.30, fiind întâmpinat de președintele Klaus Iohannis. După primirea oficială de la aeroport, Papa Francisc merge la Palatul Prezidențial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la președintele României și întâlnirea cu prim-ministrul. La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, Pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autoritățile, reprezentanții societății civile și membrii Corpului Diplomatic.

La 15.45, Papa Francisc merge la Palatul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române pentru o întâlnire privată cu Patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în fața căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei. Întrevederea cu reprezentanții Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita Papei și a Patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” și cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de București.

Sâmbătă, 1 iunie, la ora 9.30, Pontiful pleacă de la București cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia. Succesiv, Papa Francisc merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenți și ține omilia celebrării euharistice.

Papa Francisc merge și la Iași

În jurul orei 17.00, Papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iași. La 17.30 face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în fața Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii și familiile, cărora le adresează cel de-al șaselea discurs al vizitei. În cursul serii, Papa Francisc se întoarce cu avionul la București.

Duminică, 2 iunie, Sfântul Părinte pleacă de la București cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcția Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, Pontiful celebrează Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfășurându-se pe Câmpia Libertății de la Blaj. Papa prezintă omilia celebrării euharistice și recită antifonul marian pascal ”Regina Coeli” (”Bucură-te, Regina Cerului”). După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj. În jurul orei 17.00, Papa sosește cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun. Papa Francisc pleacă din România cu avionul duminică, 2 iunie a.c., la 17.30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.

Sursa: Mediafax

Citește și 

BNR lansează o monedă dedicată vizitei Papei Francisc în România

Amintirile unui ambasador despre vizita lui Ioan Paul al II-lea în România, primul papă care a venit într-o țară ortodoxă

Programul Digi24 în timpul vizitei Papei Francisc în România

Vineri, 31 mai 2019

06.00 - 10.00  Ediție specială Digimatinal, cu Anca Dumitrescu și Cătălin Petre  
10.00 - 21.00  Ediție specială cu Cosmin Prelipceanu
21.00 - 24.30  Ediție specială cu Marius Pancu și Teodora Tompea & film documentar „Francisc, Papa schimbării

Sâmbătă, 1 iunie 2019

06.00 - 10.00 Ediție specială Digimatinal, cu Anca Dumitrescu și Cătălin Petre  
10.00 - 16.00  Transmisiune specială din Șumuleu Ciuc, cu Sanda Nicola, Cătălin Nunu și Alexandra Albu 
16.00 - 19.00  Transmisiune specială din Iași, cu Cosmin Prelipceanu
19.00 - 24.30  Ediție specială, cu Marius Pancu și Teodora Tompea

Duminică, 2 iunie 2019

06.00 - 10.00 Ediție specială Digimatinal, cu Anca Dumitrescu și Cătălin Petre  
10.00 - 13.00  Transmisiune specială din Blaj, cu Sanda Nicola
13.00 - 19.00  Transmisiune specială din Blaj, cu Claudiu Pândaru
19.00 - 21.00  Transmisiune specială din Blaj, cu Cosmin Prelipceanu
21:00 - 22.00  Transmisiune specială din Vatican, cu Sanda Nicola
22.00 - 24.30 Ediție specială cu Marius Pancu și Teodora Tompea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate