Zeci de localităţi din România stau pe un câmp minat

Data publicării:
bombe munitie

În ultimul an, pirotehniştii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au distrus aproape două tone de grenade, obuze şi bombe de aviaţie. Cele mai multe au fost găsite în urma săpăturilor făcute pentru ridicarea unor cartiere sau clădiri de birouri. Au fost şi cazuri în care materialul exploziv a fost descoperit în curţile oamenilor, pregătiţi să le vândă la fier vechi, fără a şti cât de mult sunt expuşi pericolului.

 

„Când are o tonalitate mai înaltă înseamnă că am găsit un material exploziv.”

Astfel de misiuni de căutare a obuzelor au loc frecvent în pădurile din jurul Capitalei. Pirotehniştii intervin de cel puţin două ori pe săptămână în zone în care muncitorii sau localnicii descoperă muniţie îngropată care provine din cel de-al doilea război mondial.

„Trebuie identificată mai întâi poziţia proiectilului. Să vedem în ce parte are focusul.”

Operaţiunea de ridicare a bombei este făcută cu mare atenţie. Zona este mai întâi delimitată. Apoi, încărcătura explozivă este aşezată într-o ladă cu nisip. În ultimul an, aproape două tone de muniţie neexplodată a fost recuperată de pirotehnişti.

Bogdan Cucu, IGSU Departament pirotehnic : „Când capacitatea depozitului este depăşită, muniţia este transportată şi distrusă în poligoane.”

Cele mai multe obuze au fost descoperite în judeţele Iaşi, Suceava şi Vrancea. Zonele din nordul Bucureştiului figurează şi ele ca fiind periculoase din acest punct de vedere.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Digi24: „În urmă cu o lună trei bombe de aviaţie de aproape 100 de kilograme au fost găsite nu mai departe de nordul Bucureștiului. Muniția a fost descoperită într-unul dintre cele mai selecte cartiere din nordul Bucureştiului, în Pipera.”

Bombele de aviaţie au fost găsite de câţiva muncitori care lucrau într-un cartier rezidenţial. Pirotehniştii spun că dispozitivele puteau exploda oricând în cazul în care erau lovite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri