Video Zegrean, după decizia CCR privind pensiile speciale: Sunt oameni în România cu 20.000 de euro salariu, de ce nu-s impozitați cu 85%?

Data actualizării: Data publicării:
augustin zegrean
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Augustin Zegrean, fostul șef al CCR, a declarat la Digi24 că nu se pot impozita doar pensiile speciale, întrucât se intră în conflict cu dispoziția constituțională și că legea trebuie să fie egală pentru toți. Curtea Constituțională a decis, potrivit unor surse, ca taxarea pensiilor speciale este neconstitutională. Este vorba inclusiv de pensiile militarilor și ale magistraților, iar hotărârea vine după mai multe luni în care soluția a fost amânată de judecătorii CCR.

În iulie, Parlamentul a decis impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%, decizie declarată acum neconstituțională de CCR. 

"Este un articol în Constituția României care vorbește despre justa așezare a sarcinilor fiscale, asta înseamnă că dacă la o categorie specială pui o altă taxare decât la majoritatea, nu este în regulă. Am mai spus-o, nu se poate face acest lucru pentru că se intră în conflict cu dispozitia constituțională, dacă vreți să puneți impozite, nu puneți doar la pensionari, puneți și la cei care au salarii mari, deputați, senatori, membri ai Guvernului. Sunt oameni în România care au 20.000 de euro salariu, de ce nu-i taxează cu 85%?", a spus la Digi24, Augustin Zegrean.

Fostul șef al CCR a explicat că potrivit Constituției, toți oamenii sunt egali în fața legii și a autorităților și o astfel de impozitare ar trebui să se facă pentru toți cei care are venituri mari, peste o anumită sumă, indiferent că e vorba de pensii, salarii sau alte încasări. 

"Parlamentul are dreptul să taxeze astfel de pensii, dar să respecte dispoziția constituțională, cine are venituri mai mari de 10.000, că e vorba de salariu sau pensie, plătește impozit 85%, dar nu să spună că doar judecătorii, procurorii sau milițienii trebuie să plătească această taxă. Nu se poate asa ceva, este vorba de principiul egalității, scrie în Constituție că toți suntem egali în fața legii și a autorităților. Am auzit în campanie că dacă se va vota un anumit partid, nu vor mai fi impozitate salariile minime, adică la unul nu-i iei deloc, la altul îi iei tot?", a mai spus Zegrean.

Întrebat dacă există un conflict de interese, Augustin Zegrean a declarat: "Tot în Constituție scrie că unica instituție în materie de litigii este Curtea Constituțională. Cine să judece dacă nu ei între ei? Nimeni poate stabili constituționalitatea sau neconstituționalitatea unei legi, a unei ordonanțe, doar CCR. Intrăm în paradoxului bărbierului din Antichitate, când se spunea că bărbierul bărbierește pe toți cei nebărbieriți și se punea problema cine-l bărbierește pe el".

"Trebuie să se facă o lege clară și corectă, nu poți să te joci cu chestia asta", a conchis Zegrean, la Digi24.

CCR a decis că taxarea pensiilor speciale cu până la 85% este neconstituțională

Judecătorii CCR au decis că impozitarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, este neconstituțională.

Decizia CCR vine după mai multe luni în care judecătorii constituțional au amânat soluția. Parlamentul a decis în iunie impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

Conform proiectului de lege, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, ar fi urmat să fie impozitate cu 85% dacă pensia este mai mare de 7.000 de lei și cu 10% pentru pensiile cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege. Legea a fost atacată la Curte și de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Plantele care iubesc umbra la nebunie. Le poți cultiva fără griji în grădina ta
Digi FM
De la huiduieli, la aplauze. Ce spune un psiholog despre cele două concerte ale trupei Coldplay de la...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Anunț important de la Casa de pensii. Care pensionari trebuie să depună acte până la final de iunie?
Digi FM
Cea mai mare dorință a lui Celine Dion: „Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!”. Artista luptă cu o...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cât de tare îi seamănă tatălui său! Fiul de 20 de ani al lui Russell Crowe, pozat de unul singur în Australia...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...