Pensiile speciale ar putea fi impozitate cu 20%. Guvernul e presat să vină cu o lege în acord cu decizia CCR

Data actualizării: Data publicării:
Romanian LEI Currency Banknote. RON Money European Currency
Sursa foto: Profimedia Images

Guvernul e presat să vină cu o formă finală a legii pensiilor speciale, în acord cu decizia CCR, pentru a nu pierde aproape 1,5 miliarde de euro din următoarea tranșă PNRR. În acest context, e posibil ca una dintre modificări să prevadă introducerea unui impozit de 20%, după cum a dat de înțeles premierul Marcel Ciolacu. Șeful Guvernului a precizat, însă, că va exista și un plafon.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că reprezentanţii Comisiei Europene au transmis punctul lor de vedere asupra pensiilor speciale, iar acum urmează ca Ministerul Justiţiei să înainteze modificările la legea pensiilor, în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale.

Întrebat dacă va exista o impozitare de 20% a pensiilor speciale, şeful Executivului a explicat că acum există o impozitare de 10%, iar Ministerul Muncii a convenit cu reprezentanţii CE introducerea a încă 10%.

„Deci nu e 20, este 10. Am lămurit acest lucru. Dar ştiţi că am convenit şi un plafon, pensia medie netă. Peste acest plafon se vor introduce 10%”, a completat șeful Guvernului.

„Au trimis care este părerea dânşilor (reprezentanţii Comisiei Europene - n.r.) şi în acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările la legea pensiilor, în concordanţă cu decizia CCR”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat despre legea pensiilor speciale şi ce a transmis Comisia Europeană pe subiect, după vizita de luni la Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative-CAMPUS, din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, în contextul deschiderii noului an universitar.

Premierul dă de înțeles că ar putea fi impozitate doar sumele care nu provin din contribuții, adică ce e susținut în acest moment de la bugetul de stat. 

Guvernul, presat de timp

Şeful Guvernului a mai spus că „sunt foarte multe persoane, atunci când am intrat în NATO, care au ieşit la pensie”.

„Ştiţi foarte bine, practic în dictaturile comuniste nu exista contribuţie, nici la Armată, nici la Poliţie şi este incorect dacă nu am fi negociat acest plafon”, a mai precizat Ciolacu.

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercurea trecută, la Interviurile Digi24.ro, că Guvernul e presat de timp și trebuie să vină cu o formă finală, pentru a nu pierde 1,4 miliarde de euro din următoarea tranșă PNRR.

„Noi până la 1 noiembrie trebuie să avem tot procesul parlamentar închis, cu tot cu decizia CCR. Suntem un pic presaţi de timp. Dacă nu închidem acest jalon, vom depune fără închiderea acestui jalon, iar România va pierde 1,4 miliarde de euro. Poți să rezolvi și după 1 noiembrie, că ai șase luni. Oricum, plățile se fac în lunile februarie, martie”, a mai arătat Ciolacu.

Editor : C.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri