ACORDUL CU FMI. Ponta: Am solicitat o prelungire cu două luni, decizia aparține Fondului

Data publicării:
25012013 20acord 20fmi-45764

Actualizare 14:55: Premierul Victor Ponta a declarat vineri că a solicitat reprezentanților FMI prelungirea acordului actual cu două luni. Motivul prelungirii este finalizarea angajamentelor fără nicio grabă, precum în cazul Oltchim, a menționat prim-ministrul.

Eu am solicitat în discuțiile cu cei de la Fondul Monetar Internațional o prelungire cu două luni pentru a finaliza pe zona de reforme structurale. Se finalizează listarea Transgazului, se avansează cu procedura de restructurare la Oltchim, e foarte posibil să avem până atunci discuții avansate privin o nouă licitație, se începe procedura pentru CFR Marfă. Eu am solicitat două luni, decizia aparține celor de la FMI.

După ce îl finalizăm pe acesta, dacă am încheiat toate lucrurile pe care ni le-am asumat, imediat începem negocierea pentru un nou acord de tip preventiv. România nu are nevoie să împrumute vreun euro, dar un acord preventiv ne ajută, așa cum ne-a ajutat stabilitatea politică, să ne împrumutăm foarte ieftin și să păstrăm un curs de schimb euro-leu foarte bun și să devenim în continuare interesanți pentru zona de investiții”, a spus prim-ministrul.

Premierul consideră că nu va fi o problemă prelungirea acordului.

Care sunt efectele prelungirii acordului cu FMI

Prelungirea cu încă două luni a acordului cu FMI a fost cerută de partea română, susţine premierulVictor Ponta.Pentru că numai aşa va fi finalizată privatizarea companiilor de stat.

Unul dintre efectele prelungirii acestui acord este faptul că România nu va mai primi ultimele două tranșe de bani de la FMI, atâta timp cât raportul de evaluare nu este completat și trimis la Washington pentru completare. Este vorba despre o sumă de 400 de milioane de euro.

„Eu am solicitat în discuțiile cu cei de la FMI o prelungire cu două luni pentru a putea finaliza pe zona de reforme structurale,adică se finalizează listarea Transgaz, se avansează cu procedura de restructurare la Oltchim, inclusiv e foarte posibil să avem până atunci discuții avansate pentru o nouă licitație la Oltchim”, a spus premierul Victor Ponta.

Unii economişti sunt de părere că nu doar Guvernul este răspunzător pentru întârzierea privatizărilor, ci şi condiţiile nefavorabile de pe piaţa bursieră.

Există şi sceptici care consideră că timpul suplimentar obţinut de la FMI nu va fi folosit în mod eficient.„Cred că își vor pierde în continuare timpul și vor irosi resurse să pună la punct un sistem de guvernare eficient,având în vedere că sunt foarte multe disfuncțiuni în funcționarea ministerelor nou formate”, este de părere Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS).

____________________

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional au spus că, înainte să ne gândim la un nou acord, România trebuie să demonstreze că a fost capabilă să respecte angajamentele pe care și le-a asumat în acordul aflat în derulare.

Actualul acord se încheie în luna martie.

Autoritățile române nu au fost în stare să îndeplinească multe dintre condițiile asumate în anul 2011 cu FMI. Motivul pentru care se prelungește acordul este pentru că FMI vrea să dea un răgaz autorităților noastre, să poate duce la bun sfârșit angajamentele pe care le au.

Mâine, la Ministerul finanțelor, vor începe întâlnirile cu fiecare ministru în parte.

Fără îndeplinirea angajamentelor, reprezentanţii FMI nu vor înainta raportul final de evaluare din această misiune și nu vor fi eliberate ultimele două tranșe de bani.

Principalele angajamentele nerespectate sunt cele privind privatizarea companiilor de stat, problema managementului privat în aceste companii, calendarul liberalizării prețului la gaze sau legea sănătății, cerută în mod expres de acum doi ani.

Acordul de tip preventiv cu FMI a început în primăvara anului 2011 şi are o valoare de cinci miliarde de euro. Acesta vine în urma unei alte înţelegeri, derulată între 2009 şi 2011, prin care România a împrumutat aproape 20 de miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri uimitoare după 50 de ani: Familia lui Ted Bundy face publice ultimele scrieri ale criminalului în...
Digi FM
Claudia Iosif, fosta iubită a lui Dorian Popa, surprinsă alături de Andrew Tate. Milionarul a fost arestat...
Pro FM
Durerile au forțat-o pe Celine Dion să ia doze aproape fatale de medicamente. Dezvăluirile cutremurătoare ale...
Film Now
Alicia Vikander, adevărul despre motivul pentru care a avut nevoie de zece ani ca să mai facă un film cu...
Adevarul
Cât de bogați erau pe vremuri bucureștenii: Povestea unei fotografii de pe Calea Victoriei, din anii 60...
Newsweek
VIDEO Marele mister al războiului. 16 sfere rusești întinse pe un câmp în Ucraina. SUA implicate?
Digi FM
Ce vrea să studieze fiica lui Irinel Columbeanu. Adolescenta de 16 ani nu vrea să facă facultatea în SUA...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Fiul lui Pierce Brosnan, fotografiat în Londra, după aproape 20 de ani. Actorul a rupt legătura cu el din...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia