Franța anunță noi măsuri pentru a calma furia fermierilor. Protestele agricultorilor europeni s-au extins și în Portugalia

Data actualizării: Data publicării:
proteste fermieri franța și portugalia
În pofida concesiilor Bruxellesului, unde s-au reunit joi liderii europeni, nemulţumirea agricultorilor din UE nu s-a diminuat. Colaj foto / surse foto: Profimedia Images

Franța va consacra prin lege principiul suveranității alimentare și va înăspri controalele la import, a declarat joi premierul Gabriel Attal, anunțând mai multe măsuri pentru a potoli furia fermierilor francezi, notează Reuters. După ce miercuri guvernul Portugaliei a încercat să prevină protestele anunțate de agricultori, sute de portughezi s-au alături mişcării de protest a colegilor europeni şi au blocat joi dimineaţa mai multe şosele, informează Agerpres.

Premierul Franței a anunțat printr-o conferință de presă că guvernul va înceta să impună fermierilor săi reglementări mai stricte decât cer reglementările Uniunii Europene.

Anunțurile făcute joi de Gabriel Attal sunt cea mai recentă încercare a sa de a calma fermierii care au făcut sute de blocaje rutiere în peste două săptămâni de proteste.

„Vrem să fim suverani. Să ne producem singuri alimentele, să recoltăm singuri, să ne bazăm pe noi înșine pentru a ne hrăni... Vom introduce această suveranitate în lege”, a spus Attal.

Farmers protests
Fermierii francezi și-au oprit tractoarele pe autostrada A1 în apropiere de Chevrieres spre Paris, în timp ce premierul francez Gabriel Attal susținea o conferință de presă. Sursa foto: Profimedia Images

Un alt punct subliniiat de Attal din agenda guvernului pentru a stimula sectorul agricol al Franței - cel mai mare din Europa – a fost acela că „este exclus” ca Franța să accepte acordul comercial Mercosur cu țările din America Latină.

Franța nu va mai dubla reglementările UE privind pesticidele

El a mai spus că Franța va intensifica controalele de siguranță asupra importurilor de alimente, în special pentru a se asigura că alimentele importate nu au urme de pesticide care sunt interzise în Franța sau UE.

Franța va înceta să dubleze reglementările UE privind pesticidele, a spus el.

„Nu are sens să interzicem pesticidele în Franța înainte ca astfel de decizii să fie luate la nivelul UE, vom pune capăt acestei practici”, a spus el.

În special, Franța intenționează să interzică importul de fructe și legume tratate cu tiacloprid de la Bayer.

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară a declarat că tiaclopridul nu numai că ucide insectele, ci dăunează și albinelor și bondarilor și a evidențiat îngrijorările cu privire la substanța activă care este toxică pentru oameni și este prezentă într-o concentrație prea mare în apele subterane.

Guvernul francez promite măsuri pentru prețuri echitabile

Ministrul de Finanțe Bruno Le Maire a declarat că guvernul va evalua, de asemenea, eficacitatea unei legi pentru prețurile echitabile la alimente și procesul de negocieri anuale cu comercianții cu amănuntul.

Fermierii au blocat centrele de distribuție ale retailerilor din Franța și Bruxelles pentru a protesta împotriva presiunii exercitate asupra lor în negocierile contractuale cu supermarketurile.

Attal a anunțat săptămâna trecută un prim lot de măsuri pentru a-i liniști pe fermieri - inclusiv renunțarea la un plan de eliminare treptată a subvențiilor pentru motorina agricolă - dar sindicatele fermierilor le-au respins ca fiind insuficiente.

În timpul conferinței susținută joi de Attal, autostrăzile din toată Franța au rămas blocate de tractoare, în timp ce la Bruxelles, fermierii au dat foc gunoiului și au răsturnat o statuie într-o piață din cartierul european în timpul unui summit UE.

Fermierii din Portugalia s-au alăturat mișcării de protest 

Și în Portugalia sute de agricultori s-au alături mişcării de protest a colegilor europeni şi au blocat joi dimineaţa mai multe şosele, inclusiv două puncte de trecere a graniţei cu Spania, reclamând greutăţile cu care se confruntă în activitatea lor, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Nemulţumirea e în creştere de la anunţul tăierii ajutoarelor" destinate compensării scăderii producţiei agricultorilor, a explicat pentru France Presse Nuno Mayer, purtător de cuvânt al "mişcării civile a agricultorilor din Portugalia", care a făcut apel miercuri la mobilizare.

Portuguese farmers block the highway at the border with Badajoz
Mai multe tractoare ale fermierilor portughezi au blocat autostrada A6 lângă granița cu Spania. Sursa foto: Profimedia Images

Iniţiativa nu este susţinută de principala organizaţie din sector, Confederaţia agricultorilor portughezi, care consideră că guvernul s-a angajat să revină asupra reducerilor prevăzute.

Pentru a răspunde aşteptărilor agricultorilor, guvernul de la Lisabona a anunţat miercuri măsuri de susţinere în sumă totală de circa 500 de milioane de euro, menite mai ales să contribuie la remedierea consecinţelor secetei care afectează în mod deosebit sudul ţării.

Măsurile cuprind de asemenea o scădere a taxelor pentru combustibilul nerutier.

"Aşteptăm să vedem dacă aceste măsuri se concretizează", a mai spus Mayer, care nu prevede deocamdată o prelungire a protestelor în Portugalia. "Nu vom face ca în Franţa. Vom desfăşura acţiuni paşnice", a asigurat acesta.

În pofida concesiilor Bruxellesului, unde se reunesc joi liderii europeni, nemulţumirea agricultorilor din UE nu s-a diminuat, mai ales în Franţa, unde blocajele unor artere strategice urmau să continue pentru a patra zi consecutiv, pentru a denunţa politica europeană prea complexă, veniturile prea mici, inflaţia, concurenţa externă, mai ales a produselor ucrainene şi creşterea preţurilor la combustibil.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri