Portugalia dă fermierilor un ajutor de urgență, în încercarea de a evita proteste ca în Franța și Belgia

Data publicării:
Planas meets with Portuguese Minister of Agriculture, Maria do Céu Antunes
Ministrul Agriculturii, Maria do Ceu Antunes (foto), a anunțat măsurile de ajutor pentru fermieri, după o întâlnire cu reprezentanții celei mai mari confederații agricole din țară. Sursa foto: Profimedia Images

Guvernul interimar al Portugaliei a anunțat miercuri un pachet de ajutor de urgență în valoare de 500 de milioane de euro pentru fermieri, încercând astfel să evite proteste așa cum sunt în Franța și în alte părți ale Europei, transmite Reuters.

Ca parte a pachetului, ministrul Agriculturii, Maria do Ceu Antunes, a anunțat o reducere cu 55% a taxei pe motorină și o sumă suplimentară de 120 de milioane de euro pentru a sprijini agricultura ecologică și agricultura mixtă.

Aproximativ 200 de milioane de euro urmau să atenueze impactul unei secete de lungă durată asupra veniturilor fermierilor.

Măsurile, anunțate în urma unei întâlniri cu reprezentanții celei mai mari confederații agricole din țară (PAC), răspund unora dintre cerințele acesteia.

PAC, care reprezintă 280.000 de fermieri și s-a plâns anterior că guvernul reduce ajutorul pentru agricultura ecologică și mixtă, a declarat miercuri că „pentru a proteja stabilitatea națională, PAC nu va desfășura nicio acțiune de protest în Portugalia până când va fi instituit un nou guvern” după alegerile din 10 martie.

„Suntem foarte conștienți de dificultățile din ultimii patru ani”, a spus do Ceu Antunes. „Acest pachet urmărește să răspundă așteptărilor fermierilor.”

Cu toate acestea, o serie de asociații mai mici, simțindu-se lăsate deoparte, au anunțat un protest care va avea loc joi dimineață.

„Pe 1 februarie, începând cu ora 6 dimineața, fermierii vor merge pe drumurile portugheze cu mașinile lor agricole pentru a lupta pentru dreptul omului la hrană adecvată, pentru condiții echitabile și valorificarea sectorului agricol”, a transmis un grup nou creat, Mișcarea civilă pentru agricultură.

Marți, Confederația Națională a Agriculturii, care reprezintă fermele mici și mijlocii, a declarat că va organiza o serie de proteste, marșuri lente și alte evenimente începând de vineri în orașul Aveiro, din nordul orașului.

În Franța, fermierii, care protestează de peste două săptămâni, au intensificat presiunea asupra guvernului blocând autostrăzile cu tractoarele în apropierea Parisului și incendiind baloți de fân pentru a bloca parțial accesul la aeroportul din Toulouse.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri