Ucraina: Coridorul alternativ de export din Marea Neagră funcționează, în ciuda atacurilor rusești

Data publicării:
navă pe mare
Navele Beaver, Ability și DSM au ajuns în porturile din Odesa Mare prin coridorul temporar controlat de Marina Ucraineană. Sursa foto: Profimedia Images

Viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov a dat asigurări joi cu privire la coridorul alternativ de export al Ucrainei la Marea Neagră, spunând că acesta funcționează, în ciuda unui atac recent rusesc asupra unei nave civile, transmite Reuters.

Oficialii ucraineni au declarat miercuri că o rachetă rusă a avariat o navă civilă sub pavilion Liberia, care intra într-un port de la Marea Neagră din regiunea Odesa, ucigând o persoană și rănind alte patru. Nava trebuia să transporte minereu de fier în China.

navă civilă avariată de ruși
Nava civilă cu pavilion liberian avariată, despre care Ucraina a spus că a fost lovită de o rachetă rusească în timp ce intra într-un port din regiunea Mării Negre din Odesa. Sursa foto: Profimedia Images

„#Ukrainian_Corridor: traficul navelor continuă atât spre, cât și dinspre porturile din Big Odesa (regiunea)”, a scris Kubrakov pe platforma de socializare X.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Infrastructura portuară din Odesa a fost din nou atacată de ruși.
Acesta este deja al 21-lea atac vizat al Rusiei după ce a părăsit acordul de cereale. În acest timp, țara teroristă a deteriorat peste 160 obiective de infrastructură, inclusiv 122 de vehicule.
O navă civilă care transporta minereu de fier în China a fost avariată astăzi.
Din păcate, o persoană a fost ucisă de o rachetă rusă și trei membri ai echipajului au fost răniți - cetățeni ai Filipinelor.
De aceea, Ucraina face totul pentru a-și consolida apărarea aeriană și pentru a proteja sudul Ucrainei de atacurile teroriste rusești. Suntem recunoscători tuturor partenerilor noștri care ne ajută să ne protejăm cerul.”, a fost mesajul lui Kubrakov pe X.

El a spus că șase nave cu 231.000 de tone de produse agricole la bord au părăsit porturile din regiunea Odesa și se îndreptau spre strâmtoarea Bosfor din Turcia.

„Cinci nave așteaptă să intre în porturi pentru încărcare. Traficul de-a lungul #Ukrainian_Corridor a continuat în ciuda atacurilor sistematice ale Rusiei asupra infrastructurii portuare”, a adăugat Kubrakov.

După ce s-a retras dintr-un acord intermediat de ONU care a garantat transporturi sigure de cereale ucrainene prin Marea Neagră, Rusia a atacat în mod repetat infrastructura portuară ucraineană.

În august, Ucraina a lansat un „coridor umanitar” pentru navele care se îndreaptă spre piețele africane și asiatice pentru a încerca să ocolească o blocada rusă de facto în Marea Neagră a exporturilor maritime ale Kievului, impusă după ce forțele ruse au invadat Ucraina în 2022.

Ulterior, un înalt oficial agricol a declarat că ruta - care trece de-a lungul coastei de sud-vest a Mării Negre a Ucrainei, în apele teritoriale românești și mai departe spre Turcia - va fi folosită și pentru transporturile de cereale.

Kubrakov a spus că 91 de nave au exportat 3,3 milioane de tone metrice de produse agricole și metalice de când coridorul a început să funcționeze în august.

Asociația de afaceri agricole UCAB a declarat în această lună că exporturile ucrainene de cereale agricole au crescut cu 15%, până la 4,8 milioane de tone metrice în octombrie, datorită noului coridor.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri