Bursele asiatice scad din cauza temerilor generate de noul coronavirus

Data publicării:
Shanghai Composite Index Rebounds To 3,700 Points On Tuesday
FOTO: Getty Images

Bursele asiatice au resimțit temerile investitorilor legate de răspândirea noului coronavirus, după al patrulea deces confirmat și în preajma sărbătorilor Anului Nou chinez, care pune în mișcare sute de milioane de oameni, relatează Reuters.

Autoritățile sanitare din întreaga lume au intensificat verificările, iar Organizația Mondială a Sănătății a convocat miercuri o reuniune pentru a lua discuta posibilitatea declarării unei urgențe internaționale de sănătate, deoarece China a confirmat răspândirea virusului prin contactul cu oamenii.

Acțiunile asiatice au scăzut pe măsură ce investitorii au asemănat izbucnirea cu răspândirea sindromului respirator sever acut (SARS) din 2002/2003, un alt coronavirus care a izbucnit în China și a ucis aproape 800 de persoane într-o pandemie globală.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a înregistrat un minus de 2,20%, Nikkei 225 din Tokyo a scăzut cu 0,86%, iar BSE Sensex al bursei din Bombay are o scădere de 0,36%.

Creştere pe bursă pentru producătorii de medicamente şi de echipament medical

Au crescut în schimb acțiunile companiilor producătoare de echipament medical de genul măștilor de față și de medicamente, unele atingând limita maximă permisă de 10% la bursele din Shanghai și Shenzhen. Este vorba de fabricanții de medicamente Jiangsu Sihuan Bioengineering, Shandong Lukang Pharmaceutical și Hengrui Medicine, precum și e producătorii de măști de față Tianjin Teda și Shanghai Dragon.

Yuanul chinez a scăzut cu aproape jumătate de procent și a avut cea mai slabă zi dintr-o lună, în timp ce acțiunile companiilor aeriene și din turism au scăzut în toată regiunea.

"Anul Nou chinezesc face ca întreaga situație să fie incontrolabilă"

"Din cauza Anului Nou chinezesc, milioane de oameni vor pleca spre orașul natal din China, ceea ce face ca întreaga situație să fie incontrolabilă", a spus Margaret Yang, analistă la CMC Markets din Singapore, referindu-se la perioada de vacanță chineză care începe vineri.

Numărul de cazuri cunoscute s-a triplat luni până la 223, în mare parte în Wuhan, dar și la Beijing și Shanghai, au declarat oficialii chinezi. Au fost identificate, de asemenea, două cazuri în Thailanda, unul în Japonia și unul în Coreea de Sud.

Luni, autoritățile chineze au confirmat pentru prima dată că virusul se poate răspândi prin contactul uman și au spus că 15 cadre medicale au fost infectate. OMS spune că sursa principală este cel mai probabil un animal, iar oficialii chinezi au legat focarul de o piață de fructe de mare din Wuhan.

Până în prezent, OMS nu a recomandat restricții comerciale sau de călătorie, dar astfel de măsuri ar putea fi discutate la ședința de urgență de miercuri.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri