Sari la conținut

Cea mai mică chirie înregistrată de Fisc în București

Autorităţile au strâns 365 de milioane de lei din taxele şi impozitele aferente contractelor de închiriere pe anul trecut, arată datele oficiale. Dar sunt în continuare proprietari care declară chirii simbolice, echivalentul unei franzele sau a unei cafele la automat, de exemplu. Este cazul unor proprietăţi din sectorul 4 al Capitalei sau în judeţele Arad ori Suceava. Asta în condiţiile în care, în anunţuri, un apartament cu 2 camere se închiriază şi cu 200 de euro.

Oficial sunt închiriate trei procente dintre cele aproape nouă milioane de locuinţe din ţară. La negru, însă, peste un milion de proprietari încasează bani lunar de la chiriaşi. Şi cei care obţin venituri cu contract fentează însă statul.

1 leu este cea mai mică valoare declarată la închiriere de un bucureștean din sectorul 4 al Capitalei. Valoarea creşte de 10 ori în cazul unui imobil din sectorul 2 al Capitalei, dar suma este tot una simbolică pentru o chirie lunară.

Costuri mici găsim şi în provincie. În Sălaj, Gorj şi Sibiu sunt proprietăţi cu chirii declarate la 3, 4, respectiv 6 lei. Şi oricât de greu ar fi de crezut, chirii mici sunt şi pe litoral la Constanţa.

12.000 de contracte declarate la Fisc în 2017, cea mai mică valoare declarată este 5 lei, cea mai mare este jumătate de milion de lei. În total, valoarea contractelor a ajuns la 14,2 milioane de lei în 2017.

Agenţii imobiliari râd de declaraţiile de un leu de la Fisc. Pentru ei este evident că proprietarii vor să scape de impozitul pe venit şi sugerează statului soluţii ca să nu mai piardă bani.

Vlad Vlăsceanu, specialist imobiliar: „S-ar putea standardiza oarecum zona contractelor de închiriere, ca o grilă cum e cea notarială, dar una care să fie adaptată la piaţă, vom avea o statistică pe chiriile reale plătite în piaţă.”

Legislația fiscală sancționează acum doar nedeclararea veniturilor și nu impune un plafon al sumelor declarate.