Explodează prețurile chiriilor din București: Au crescut cu 25% față de toamna anului trecut

Data publicării:
Apartamente Bucuresti blocuri Bucuresti GettyImages august 2015
Explodează prețurile chiriilor din București FOTO: Gulliver/ Getty Images

Cresc prețurile chiriilor din București. Studenții se întorc la facultăți și caută locuințe în care să stea temporar, dar oferta lasă de dorit. O garsonieră poate fi închiriată cu peste 300 de euro pe lună, iar pentru apartamentele cu două camere chiria sare de 450 de euro. Indiferent de vechimea și localizarea apartamentelor, prețurile lor au crescut cu 25% față de anul trecut.

250 de mii de tineri se întorc la facultate în București, iar crerea pentru chirii e în creștere. La fel și prețurile stabilite de proprietari.

-Sincer, pentru nivelul meu de buget, cam ridicate. Am gasit un fel de garsoniera la 500-600 de euro, cel mai ieftin, într-un bloc nou, zona mai sigură, iar așa prin oraș, undeva la 3-4 sute de euro, la condiții minime de existență.

-Jalnic, vă spun sincer. Să îți permiți să stai într-o chirie acum trebuie să ai un salariu de 4 mii de lei. Am cunoștințe care stau cu 400 de euro într-o garsonieră (...) în Bragadiru, adică Ilfov.

-Bănuiesc că din cauza crizei economice, aceste prețuri vor tot crește și din cauza inflației, evident, la fel ca și celelalte prețuri.

Experții în imobiliare spun că oferta a scăzut, având în vedere că tot mai puțini proprietari au cumpărat locuințe pe care să le închirieze, pentru un venit suplimentar. Rata unei locuințe poate depăși suma obținută de la chiriași.

Cosmin Gîță - manager vânzări în imobiliare: Avem scumpiri accentuate la garsoniere, dar și la apartamentele cu 2 camere. Avem creșteri de aproximativ 25% pentru chirii indiferent că vorbim de locuințe vechi sau noi. A scăzut și apetitul pentru achiziție. Principalul motiv ar fi un blocaj pe piața bancară, vorbim de ROBOR mare, de inflație, de credite acordate mai greu. Ar fi și un factor cu privire la stocul de apartamente pe care le deține la momentul de față Bucureștiul. Vorbim de autorizații într-un număr mult mai mic decât anii trecuți.

Și prețurile pentru apartamentele scoase la vânzare cresc, dar într-un ritm mai lent.

Potrivit unei platforme de vânzări și închirieri de apartamente, prețurile locuințelor din București au crescut cu 8,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, în momentul în care își vând apartamentele, proprietarii cer în al doilea trimestru din 2022 cu 4% mai mult pentru metrul pătrat util față de primul trimestru.

Ramona Ganea - expert în imobiliare: Întâmpinăm tot felul de dificultăți pe partea de achiziții de materiale de construcții si tot ce înseamna cost al construcției. Datorita faptului că există o criză a energiei vizibilă, costurile de producție pentru absolut orice cresc, asta se reflectă evident și în prețul unui apartament nou. Dacă în anii trecuți, s-ar fi încadrat într-un apartament cu 3-4 camere, cuplurile tinere se uită în acest moment și către apartamentele cu 2 camere.

Specialiștii în imobiliare prevăd că din ce în ce mai mulți oameni vor dori să-și cumpere o locuință în 2023. Odată cu creșterea bruscă a prețurilor chiriilor, rata bancară va deveni mai rentabilă.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...