Preşedintele Comisiei economice din Senat: „Nu, nu mai sunt bani de pensii și salarii. Guvernul trăiește pe datorie”

Data publicării:
florin citu

Senatorul PNL Florin Cîţu, preşedintele Comisiei economice din Senat, acuză PSD că minte atunci când susține că mai are bani pentru plata salariilor și pensiilor până la sfârșitul anului. După ce președintele Klaus Iohannis a cerut public guvernului și PSD să spună ce au de gând cu Pilonul II de pensii și dacă mai au bani de pensii și salarii, Cîțu a publicat un mesaj în care afirmă că plățile se fac pe datorie.

„PSD-istii mint când spun că au bani pentru pensii și salarii! Nu. Bugetul nu are incluși banii pentru pensii și salarii! În fiecare luna guvernul se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE pentru a face rost de bani pentru pensii și salarii. În primul trimestru a fost de nevoie de 5 miliarde de lei.

Bani împrumutați cu dobândă. Acest comportament iresponsabil din partea acestor guverne ticsite de incompetenți este decontat de generațiile viitoare și de sectorul privat de azi hărțuit cu ANAF, taxe, accize și birocrație.

Cel mai josnic este că totul este premeditat. PSD și Dragnea îi urăsc pe tineri. Îi urăsc pentru că tinerii nu susțin bolșevismul lor. Doar niște incomeptenti și iresponsabili ar împrumuta bani pentru plata cheltuielilor curente când soarta le-a dat pe mână o economie care crește. Iar incompetența nu se oprește aici. Este susținută de declarații publice de genul „da, banii pentru pensii și salarii sunt prinși în buget”.

[...]

În buget sunt incluse cheltuielile cu pensii și salarii, iar veniturile pentru plata acestora sunt estimate. Aceste venituri nu există încă. Trebuie colectate sau împrumutate.

Să luăm exemplu 2017. Un an în care nu au fost bani pentru pensii și salarii. Veniturile colectate la buget au fost mai mici decât cele estimate, deși au fost introduse taxe noi și au fost luați banii de investiții ai companiilor de stat.

Când tragem linie vedem că în 2017 guvernul a împrumutat aproximativ 25 de miliarde lei și a redus cheltuielile cu 20 miliarde lei de la investiții (dar și alte cheltuieli au fost tăiate) pentru a putea plăți pensiile și salariile. Peste două treimi din cheltuielile bugetare sunt pentru pensii și salarii, de aici și problemele de finanțare.

Investitorii nu vor să te finanțeze pentru cheltieli curente pentru că știu că nu vei avea bani în viitor să-ți plătești datoriile. Cine nu investește astăzi nu are cum să crească în viitor. Așa că investitorii știu foarte bine că vor fi nevoiți să aștepte să iei tu, stat român, un împrumut de la FMI. Sau și mai rău, știu că vor fi făcuți țapi ispășitori de guvernanți, care vor veni și vor tăia salarii și pensii pentru a plăti datoriile către investitorii „lacomi”. Așa că mai bine nu te împrumută. Dar dacă tot vrei să iei bani de cu împrumut, atunci îți dau cu dobândă mare.

Pentru că România nu mai are ministru de finanțe, răspund eu. Nu, nu sunt bani pentru pensii și salarii!

Guvernul trăiește pe datorie. Se împrumută lunar la dobânzile cele mai mari din UE pentru a plăți cheltuielile curente. În 2018 trebuie să se împrumute în total 74 miliarde lei (asta în cel mai bun caz). O schemă piramidală care în curând se va dărâma”, afirmă Cîțu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri