Bulgaria, suspectată că își măsluiește statisticile

Data publicării:
Banca Națională a Bulgariei
Banca Națională a Bulgariei Foto: Guliver/Getty Images

Bulgaria își măsluiește statisticile. Sau cel puțin așa suspectează Eurostat și Comisia Europeană până la proba contrarie. Cele două instituții europene au fost informate cu privire la o problemă gravă în raportarea balanței de plăți a economiei bulgare. Practic, Bulgaria și-ar fi pus statistica să mintă frumos și să prezinte creșterea PIB-ului cu mult mai înfloritoare decât este de fapt, relatează Euractiv.

Problema a fost semnalată pentru prima dată de un parlamentar bulgar, care a spus că există semne de îndoială cu privire la datele prezentate de Institutul Național de Statistică al țării. Ulterior, Banca Națională a Bulgariei a recunoscut că a existat o cantitate record de erori și omisiuni în datele privind balanța de plăți de anul trecut.

Valoarea erorii ar fi de 3,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult de 6% din PIB-ul țării, fiind astfel nevoie de o corectare mai mult decât drastică. Cea mai mare parte din această sumă ar fi pusă pe seama raportării mincinoase a importurilor de produse petroliere.

La Bruxelles, problema a fost sesizată de Maya Manolova, lider al mișcării civice Rise Bulgaria. Tot ea i-a informat și pe comisarul european pentru economie și pe directorul general al Eurostat și le-a semnalat că INS-ul bulgar încă nu a publicat datele reale și continuă să difuzeze informații false, care, potrivit ei, au fost folosite pentru a sugera o creștere economică rapidă a țării.

Dacă datele ar fi corectate, creșterea economiei bulgare ar fi de doar 0,8-1%, comparativ cu estimările optimiste actuale de 3,7%.

Precedentul Greciei și... al României

Această problemă poate dăuna grav imaginii Bulgariei. Așa cum s-a întâmplat și în cazul Greciei.

Uniunea Europeană a avut deja probleme foarte grave cu statisticile elene, acum mai bine de 15 ani, când Atena a fost obligată să recunoască manipularea statisticilor și astfel a ieșit la lumină uriașa datorie externă a țării. Or, dacă se dovedește că și Bulgaria și-a măsluit statisticile, drumul său către zona euro ar putea fi compromis, din teama ca țara să nu devină o a doua Grecie a Europei.

Nici România nu este departe de astfel de practici. Anul trecut, a raportat o producție-record de porumb în Uniunea Europeană, ceea ce a trezit suspiciunile Comisiei Europene cum că cifrele ar fi fost umflate. Astfel, oficialii de la Bruxelles i-au cerut lui Petre Daea, ministrul agriculturii de la acea vreme, să corecteze cifrele raportate la producția de proumb pentru 2017 și 2018, dar acesta nu a recunoscut că au existat erori în raportare. Suspiciunile Comisiei Europene legate de producțiile uriașe de porumb au apărut după ce INS a anunțat creșteri de 4 milioane de tone anual, în condițiile în care suprafața cultivată a fost mai mică și au fost înregistrate inundații și furtuni care au afectat culturile.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri