Business Club. În ce condiții s-ar putea ieftini benzina și motorina

Data publicării:
benzina pompa

Există semne, nu foarte evidente, pe piețele internaționale, iar mișcările din economia Statelor Unite sunt responsabile pentru ambele tendințe din cotațiile petrolului.

Pe de o parte, e vorba de o cerere de țiței încă limitată. Rotițele afacerilor s-au gripat puțin în timpul blocajului administrativ american, iar crearea de locuri de muncă este încă slabă peste ocean. Sunt factori care, cumulat, ar trebui să împingă prețul petrolului mai jos.

Însă, în sens contrar, cotațiile sunt trase de tiparnița de bani americană. Decizia Rezervei federale de a menținte același ritm la cumpărarea de obligațiuni americane înseamnă un dolar ieftin. Iar când dolarul se ieftinește, petrol cel puțin își menține valoarea, dacă nu crește. Pentru țări care folosesc altă monedă, efectul este vizibil: în valuta proprie petrolul se ieftinește.

Însă chiar și în dolari, țițeiul ar trebui să cunoască o scădere, susțin experții. Tendința se manifestă de mai multă vreme.

Livrările de petrol au crescut în ultimele luni încet, dar sigur. Rezervele în țările consumatoare s-au acumulat, iar cererea este sub ceea ce se furnizează.

Cotațiile petrolului de la Londra au tendința de ușoară scădere. Nivelul actual de 107-108 dolari pe baril se manifestă ca niveluri de suport, sub care se intră mai greu. Însă dacă acest prag este spart, se poate ajunge spre suta de dolari pe baril.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri