Cine e Radu Gheţea, șeful CEC protejat de preşedinte

Data publicării:
radu ghetea CEC 6094060-Mediafax Foto-Victor Ciupuliga 1

Radu Graţian Gheţea este unul dintre veteranii sistemului bancar românesc. Conduce banca de stat CEC Bank de cinci ani. A fost numit în acestă funcție de liberalul Varujan Vosganian, în vremea când era ministru al Finanțelor în Guvernul lui Călin Popescu-Tăriceanu.

„Suntem o bancă cu foarte multe unități, cu multe unități operative”, a spus Radu Ghețea, președinte CEC.

Schimbările pe care actualul Guvern intenționa să le facă la CEC includeau și înlăturarea lui Radu Ghețea de la conducerea băncii. Aici a intervenit președintele. Informația a fost lansată ieri de ministrul de Finanțe, după o conferință de presă a președintelui, în care a vorbit de achiziționarea unui teren agricol în Călărași.

,,Domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu că schimbarea din funcţie, nejustificată şi tot pe criterii politice, a domnului Radu-Graţian Gheţea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, a transmis miercuri seara Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.

Radu Ghețea a absolvit Facultatea de Matematică și apoi Facultatea de Științe Economice, la București. A intrat în sistemul bancar în 1977, la Bancorex, fosta Banca Română de Comerț Exterior. A început ca analist programator și a ajuns director general al instituției. La doi ani după Revoluție, Radu Ghețea devine membru în Consiliul de Administrație al Bancii Anglo-Române. Iar în 1994, se transfera la Alpha Bank, fosta Bancă București, unde ajunge rapid președinte al Consiliului de Administrație.

„Băncile au tot dat credite. Au dat credite și au făcut profit un an, doi. Dar acum creditele alea sunt neperformante”, spune Radu Gheţea, preşedinte CEC.

Mandatul în fruntea CEC Bank îi expiră în luna mai 2015, iar încetarea prematură a acestuia obligă statul să-i dea plăți compensatorii importante. Potrivit presei economice, Radu Ghețea ar avea un salariu de 100.000 de lei pe lună.

Presiuni precedente

Nu este prima dată când au fost discuții privind funcția lui Ghețea. Potrivit presei economice, în martie 2009 - oficialii BNR au reacţionat public când Mircea Ursache, şeful de atunci al AVAS şi un membru marcant al PSD, a afirmat că Radu Gheţea ar fi urmat să fie înlocuit de la conducerea băncii de stat, cel indicat ca posibil succesor fiind Enache Jiru, dorit de PSD.

„Ca autoritate de supraveghere, banca centrală recunoaşte dreptul acţionarului de a alege conducerea băncii, dar în condiţiile cerinţelor de prudenţialitate, nu pe criterii politice, a arătat atunci Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, într-una dintre puţinele sale ieşiri publice. El a explicat că schimbările din conducerea băncilor trebuie operate cu „discreţie”, pentru a nu afecta reputaţia instituţiei, dar şi pentru a evita riscul ca persoana nominalizată să nu primească avizul BNR”, scria Ziarul Financiar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri