Nuclearelectrica: Reactoarele modulare de mici dimensiuni pe care le va folosi România utilizează uraniu ușor îmbogățit

Data publicării:
ansamblu pentru reactor modular mic amplasat pe malul apei
Primul reactor modular mic din România va fi instalat pe locul fostei termocentrale de la Doicești, în județul Dâmbovița Foto: SNN

Societatea Națională Nuclearelectrica a transmis, vineri, o clarificare în urma unui articol publicat de agenția Reuters care spunea că noua generaţie de reactoare nucleare de mici dimensiuni dezvoltate de Statele Unite au o mare problemă: doar o singură companie vinde combustibilul de care au nevoie și este vorba despre o firmă rusească. SNN precizează că tehnologia NuScale care va fi folosită în România la reactoarele modulare de mici dimensiuni nu necesită importarea de combustibil nuclear de tip HALEU, indiferent de proveniență acestuia, pentru că folosește uraniu ușor îmbogățit.

HALEU este un combustibil nuclear îmbogăţit până la 20%, în loc de uraniu îmbogăţit până la 5% care alimentează majoritatea centralelor nucleare din lume. Însă doar firma TENEX, parte a grupului rusesc de stat Rosatom, vinde în prezent combustibil HALEU în regim comercial. Chiar dacă nicio ţară occidentală nu a sancţionat grupul Rosatom în urma războiului din Ucraina, motivul principal fiind importanţa companiei ruseşti în industria nucleară mondială, dezvoltatorii americani de centrale nucleare, precum X-energy şi TerraPower, nu vor să fie dependenţi de un lanţ de aprovizionare rusesc, scria agenția Reuters.

Agerpres, care a preluat știrea, amintea că la sfârșitul lunii spetembrie, Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au înfiinţat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.  Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obţinut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

Referitor la articolul publicat în data de 20 octombrie 2022 privind proveniență combustibulului de tip HALEU utilizat în reactoarele modulare de mici dimensiuni, pentru o clarificare în ceea ce privește proiectul SMR dezvoltat în România, va comunicăm următoarele:

Reactoarele modulare de mici dimensiuni, tehnologia NuScale, cea pe care România intenționează să o dezvolte și să o implementeze până la sfârșitul acestui deceniu, nu utilizează HALEU, ci uraniu ușor îmbogățit. Tehnologia NuScale are la bazî tehnologia reactoarelor cu apă ușoară (LWR) care nu necesită utilizarea HALEU în operare. Așadar, proiectul SMR dezvoltat în România nu necesită importarea de combustibil nuclear tip HALEU, indiferent de proveniență acestuia”, precizează Nuclearelectrica într-un comunicat transmis vineri redacției Digi24.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri