Burduja: Listarea Hidroelectrica la bursă, un succes istoric. Nicu Marcu: Marii investitori europeni vor veni către BVB

Data actualizării: Data publicării:
sediul hidroelectrica
Oferta publică la Hidroelectrica s-a încheiat. Cota pentru investitorii mici a fost majorată, însă tot nu a ajuns pentru cât s-a cerut.

Oferta publică la Hidroelectrica s-a încheiat, iar compania va fi listată miercurea viitoare la Bursa de Valori București, pe douasprezece iulie. Cererea a fost mare, astfel încât va fi vândut tot pachetul deținut de Fondul Proprietatea. Prețul final a fost stabilit la 104 lei pe acțiune. Cota pentru investitorii mici a fost majorată la 20% din acțiunile scoase la vânzare. Însă și în această situație, investitorii mici vor primi mai puțin decât au cerut, doar o treime.

La prețul de 104 lei pe acțiune, valoarea de piață a Hidroelectrica este de 9,4 miliarde de euro.

Oferta inițială a Fondului Proprietatea a fost de 17,3% din acțiunile Hidroelectrica, dar pe fondul cererii mari, a decis să lichideze toată deținerea, de 19,5%. Astfel la vânzare au fost 89,7 milioane de acțiuni, dintre acestea 17,9 milioane de acțiuni au revenit investitorilor de retail.

În total, investitorii de retail au plasat ordine pentru cumpărarea unui număr de 55,8 milioane de acțiuni, pentru care au virat 6,25 de miliarde de lei. Având în vedere că segmentul a fost puternic suprasubscris, alocarea se va face după metoda pro-rata, iar indicele de alocare este de 0,32.

Asta înseamnă că micii investitori vor primi un număr de acțiuni egal cu numărul acțiunilor subscrise înmulțit cu indicele de alocare. Practic, cei care au subscris pachetul minim, de 50 de acțiuni, vor primi 16 titluri.

Investitorii de retail au cotat la 112 lei pe acțiune în cadrul ofertei, dar prețul final al ofertei este de 104 lei și prin urmare vor primi înapoi diferența. De asemenea o mare parte din bani vor fi returnați pentru că alocarea va fi mai mică decât cererea din cauza suprasubscrierii mari.

În plus cea mai mare parte a subscrierii de pe tranșa investitorilor mici, peste 85% din ea va beneficia de discountul de preț de 3%, pentru că au ofertat în primele cinci zile. Astfel pentru acest segment prețul de alocare al acțiunilor va fi de 100,88 de lei.

După această ofertă Fondul proprietatea își face exitul de la Hidroelectrica. Era cel mai valoros activ din portofoliul său. Fondul va marca un câștig de aproape 1,9 miliarde de euro prin acest exit.

Burduja: Acest succes istoric al listării Hidroelectrica arată că a fost o opţiune corectă, care a depăşit orice aşteptări

Ministrul Energiei Sebastian Burduja se laudă listarea la bursă a Hidroelectrica. El precizează într-un comunicat că este un succes istoric, și cea mai valoroasă listare din istoria Bursei de Valori Bucureşti.

Gradul de subscriere în oferta Hidroelectrica a depășit deja 475%, și a adunat 6,2 miliarde lei. „Acest succes istoric al listării Hidroelectrica arată că a fost o opţiune corectă, care a depăşit orice aşteptări. Sunt liberal şi acesta este drumul de urmat şi pentru alte companii din portofoliul ministerului pe care îl conduc”, se arată în comunicat.

Nicu Marcu: Marii investitori din Europa, și nu numai, vor veni catre BVB pentru că încrederea în această piață

Nicu Marcu, președintele ASF: Autoritatea a susținut permanent ca listarea Hidroelectrica să fie numai în România. Am avut incredere în piața din România, am avut incredere în faptul că o să fie lichiditate în piață și acest lucru ni s-a confirmat. Eu, în urmă cu un an de zile am tras acest semnal de alarmă și am spus că nu o să fiu de acord decât cu o singură listare și asta să se facă în Romania.

Automat evaluarea Bursei va fi cât de curând refăcută și va trece la un alt stadiu de piață emergentă. Automat, în acest context marii investitori din Europa, și nu numai, vor veni catre BVB pentru că încrederea în această piață, în BVB, este mult mai mare decât până acum, și lucrurile se vor schimba radical. Deja începem să devenim un pol de putere economică în toată regiunea.

Partenerii noștri